La fiscalia demana 10 anys de presó

Correa declara a l'Audiència Nacional per subornar directius d'Aena

El cap de la Gürtel compareix davant del tribunal per presumptes falsejaments de contractes públics

zentauroepp35938420 san fernando de henares 17 10 2016  econom a   caso g rtell 161017104449

zentauroepp35938420 san fernando de henares 17 10 2016 econom a caso g rtell 161017104449 / AGUSTIN CATALAN

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El cap de la trama Gürtel, Francisco Correa, es torna a enfrontar aquest dilluns a un interrogatori per les seves activitats comercials amb empreses públiques. En aquesta ocasió, la tercera vegada que compareix davant d’un tribunal del’Audiència Nacional, es tracta delssuborns a exdirectius d’Aena per beneficiar-sed’adjudicacions públiques entre el 2000 i el 2002.

La Secció Segona de la Sala Penal va començar el 10 desembre passat a celebrar, a la seu de l’Audiència Nacional a San Fernando de Henares (Madrid), el judici pels presumptes falsejaments de contractes públics, en què Correa encara la pena de 10 anys de presó que sol·licita la Fiscalia Anticorrupció pels delictes de prevaricació, frau a les administracions, suborn i falsedat en document mercantil.

La declaració de Correa anirà seguida de la dels altres tres acusats: l’excap de premsa de l’empresa pública Ángel López de la Mota i el seu número dos Javier Gavari, que s’enfronten cada un a vuit anys de presó, i el comptable de les empreses de la xarxa corrupta, José Luis Izquierdo, per a qui la Fiscalia Anticorrupció demana set anys.

A disposició del tribunal

Una vegada que Correa i Izquierdo declarin estan eximits de tornar a les sessions restants del judici, ja que el tribunal els ho ha autoritzat després dels arguments que van oferir les defenses durant la primera sessió d’aquesta vista oral. Això sí, hauran de comparèixer l’últim dia de judici per poder fer ús deltorn d’última paraula, si així ho creuen necessari, així com estar a "disposició" dels magistrats durant tot el procediment.

L’advocat de Correa va recordar que aquest pateixclaustrofòbia, per això el seu trasllat des de la presó de Valdemoro, en què està complint les condemnes d’altres peces de la Gürtel, es dificulta. Sobre el comptable, la seva lletrada va demanar la dispensa per la situació econòmica i de salut, al·legant que sempre ha de venir "acompanyat d’un familiar i "no pot estar sol en cap moment".

Així mateix, aquesta defensa va demanar que es fes un informe pericial psicològic a Izquierdo amb la intenció que s’arxivin les seves responsabilitats en aquesta causa. El tribunal adoptarà una decisió sobre això una vegada s’emeti l’informe forense, va anunciar la presidenta d’aquest òrgan col·legiat, María José Rodríguez Duplá.

La vista oral va ser suspesa després d’aquesta primera jornada, que es va dedicar a les qüestions prèvies –procediment centrat en les peticions de nul·litat de les defenses–, fins aquest dilluns perquè els advocats dels exresponsables d’Aena poguessin estudiar amb més profunditat la causa. Els dos lletrats es van queixar de no haver tingut accés a "tota la documentació i testimonis", ja que obren en el sumari de la peça principal, en què no estan personats.

Benefici de més de 280.000 euros

Segons l’escrit d’acusació de la fiscalia, gràcies a les comissions i dons que Correa va donar a De la Mota i Gavari, les seves societats Special Events, Pasadena Viajes i Technology Consulting Management (TCM) van obtenir 22 contractes d’Aena per l’import de 2.359.497,48 euros, cosa que li va generar un benefici de 283.033 euros. Amb aquests contractes, l’empresa aeroportuària va estar present en diferents esdeveniments, com la Fira Internacional de Turisme (FITUR) de Madrid els anys 2001 i 2002, al Barcelona Meeting Point o en altres simposis, com l’Expo Ocio o I+D Eurocontrol. 

El dels contractes d’Aena és el quart judici que encara Correa com a responsable de la trama Gürtel, ja que ja ha sigut jutjat al Tribunal Superior de Justícia de València per les irregularitats en el muntatge de l’expositor institucional de la Comunitat Valenciana a la Fira Internacional de Turisme, i a l’Audiència Nacional per la primera època d’activitats de la xarxa corrupta (1999-2005) i pel finançament il·legal dels populars valencians.

Notícies relacionades

Per totes aquestes peces derivades del 'cas Gürtel', Correa –que en vistes anteriors s’ha mostrat disposat a col·laborar amb la Justícia– acumula 70 anys de presó (13 dels quals, confirmats pel Tribunal Suprem, relatius a la condemna per Fitur).

El comptable Izquierdo també va ser condemnat pels primers anys d’activitats de la xarxa corrupta a 17 anys i 7 mesos de presó, tot i que es troba en llibertat amb mesures cautelars fins que aquesta resolució de l’Audiència Nacional sigui ferma.