TORNADA A LA POLÍTICA

Irene Montero reapareix per enfrontar-se als reptes de Podem i posar a prova el seu lideratge

La número dos de Podem encararà les negociacions amb el Govern per tirar endavant l'acord pressupostari

Té per davant tres mesos en solitari per preparar el partit per a les eleccions locals, autonòmiques i europees

undefined46484727 irene montero190111235344

undefined46484727 irene montero190111235344 / Luca Piergiovanni

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La número dos de Podem, Irene Monteroha tornat a la vida política, després de sis mesos de baixa per maternitat, per trobar-se un panorama més convuls del que va deixar en els primers dies de juliol de 2018. La irrupció de Vox a Andalusia a sis mesos de les eleccions locals, autonòmiques i europees, la posada en marxa de la tramitació dels Pressupostos Generals de l’Estat i les disputes internes de la formació morada a Cantàbria, La Rioja i Navarra, són només alguns dels reptes als quals haurà de fer front com a cap visible de Podem en un moment en el qual el partit surt debilitat a totes les enquestes electorals.  

El naixement prematur dels seus dos fills va portar a la portaveu de Podem a apartar-se de la vida pública dies després que Pedro Sánchez configurés el primer Govern de la democràcia sortit d’una moció de censura, moment en què els morats van haver d’escollir entre estendre la mà a l’Executiu o continuar amb la crítica al PSOE. Ara, la seva tornada a la feina coincideix amb la tramitació delsnous comptes públics de l’Executiu socialista. 

Uns comptes públics en què Pablo Iglesias s’ha implicat a fons i que el van portar fins a la presó per provar d’amarrar-los amb els líders independentistes presos. El projecte pressupostari, si tira endavant, aclariria les ombres d’un avenç electoral. 

A més, Montero torna a la política com a líder provisional de Podem després que la seva parella, Pablo Iglesias, hagi començat el seu permís de paternitat i no tingui previst tornar fins a finals de març. Els dos dirigents morats van voler donar exemple d’una de les principals reivindicacions del seu partit: els permisos de paternitat i maternitat iguals i intransferibles. Per la qual cosa es van repartir al 50% el temps de permís.

L’arribada de Vox i el descens a les enquestes

La irrupció de Vox al Parlament andalús amb 12 diputats va fer que Iglesias llancés una “alerta antifeixista” tot just conèixer els resultats de les eleccions del 2 de desembre del 2018. Múltiples veus des del món intel·lectual progressista han lamentat aquesta estratègia de replegament, han apostat per recuperar la transversalitat original de Podem i provar d’entendre els qui van votar Vox. No obstant, Montero sembla compartir la mateixa visió que el líder de la formació. En el seu acte de reaparició va cridar totes les dones a “omplir els carrers i les urnes” per frenar el partit de Santiago Abascal i al futur Govern autonòmic format pel PP i Cs

Els decebedors resultats d’Endavant Andalusia, la coalició formada per Podem i IU, que va obtenir 17 diputats, tres menys dels que sumaven per separat en l’anterior legislatura, han posat en alerta els morats abans les futures eleccions. “Ve un any molt dur”, va cridar Montero davant de més de 500 dones en el seu míting de tornada de la baixa, alMatadero de Madrid. A més, Montero ha reconegut el problemad’abstencionisme  que van patir a Andalusia: “Malgrat que hem intentat convèncer la gent que votar és útil per canviar les coses, no ho estem aconseguint”.

Montero també haurà de preparar els comicis locals, autonòmics i europeus amb un escenari, dibuixat pelCISgens favorable per a Units Podem. En unes hipotètiques eleccions generals els morats i les seves confluències se situen com a quarta força política amb el 14,9% de la intenció de vot, tres punts percentuals menys que a l’última enquesta. 

Lluitar pels Pressupostos

El pacte pressupostari que van assolir Units Podem il’Executiu de Sánchez a l’octubre ha fet moltes voltes al llarg dels últims mesos. La negativa dels partits independentistes a recolzar els Pressupostos Generals de l’Estat i el veto dels populars al Senat per evitar incrementar el camí de dèficit en un 0,5%, van comportar, fins i tot, que Iglesias donés per perduts els nous comptes públics. 

Notícies relacionades

Però la situació sembla haver canviat. Amb una posició més favorable per part d’ERC el PDECat, Montero ha reaparegut la mateixa setmana que el Consell de Ministres ha aprovat el projecte de Pressupostos, primer moviment per posar en marxa la tramitació delscomptes públics. La dirigent morada haurà de liderar ara les negociacions amb el Govern i mantenir el seu envit: o tiren endavant totes les mesures acordades o Units Podem no recolzarà els Pressupostos. Una estratègia que posa en joc tot l’esforç de la formació per “arrencar” al PSOE el conjunt de mesures. 

Primàries paralitzades

Podem ha de fer front també als problemes interns sorgits a Cantàbria La Rioja. A menys de quatre mesos per a les eleccions autonòmiques, el partit d’Iglesias té les primàries paralitzades judicialment en aquests dos territoris. La delegació navarresa de Podem tampoc està preparada per encarar les autonòmiques després que els diputats oficialistes fossin expulsats per part de la majoria dels crítics.