ACTE A BARCELONA

Sánchez assegura que esgotarà la legislatura amb o sense Pressupostos

El president demana als independentistes recolzament als comptes i els recorda que no tenen majoria social

Jaume Collboni llança el seu projecte a l'alcaldia de Barcelona amb més atacs a Colau que propostes

zentauroepp46509709 pedro190112130056

zentauroepp46509709 pedro190112130056

4
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

El PSC ha reunit a Barcelona diversos centenars de militants per presentar la candidatura de Jaume Colloboni de nou com a candidat del PSC a l’alcaldia de Barcelona. L’acte l’ha protagonitzat el president del Govern, Pedro Sánchez i ha servit per pressionar l’independentisme perquè voti a favor dels Pressupostos Generals de l’Estat. Així ho ha plantejat Sánchez, sense demanar-ho explícitament a PDECat i ERC, sinó al conjunt de partits. Però alhora ha deixat clar que la seva intenció és esgotar la legislatura tot i que no aconsegueixi tirar endavant els comptes: “Quan Pablo Casado i Albert Rivera demanen eleccions ja, que esperin asseguts fins al 2020, perquè governarem”.

En la seva intervenció, Sánchez ha sigut també crític, si bé sense tanta contundència, amb el sobiranisme. “¿No va sent hora que la Generalitat governi i resolgui els problemes dels ciutadans?”, ha plantejat, mentre ha afegit: “Ho sento, senyors independentistes, vostès no tenen la majoria social a Catalunya”. Sánchez ha advertit a l’independentisme que la resolució del conflicte tardarà temps, perquè, ha argumentat, l’oposició a Espanya no afavoreix una solució. I ha insistit que l’independentisme ha de passar “del monòleg al diàleg”.

Atac a “les tres dretes”

Sánchez ha acusat “les tres dretes” espanyoles (PP, Ciutadans i Vox) de pretendre la “involució”. “Són els voxsonaros de la política espanyola”, ha asseverat . El president del Govern ha desgranat els avenços socials que, segons el seu parer, comportarien els comptes aprovats divendres. “Aquests Pressupostos estan carregats devalors socialsi d’enormesentit comúi per això demano a totes les forces parlamentàries que recolzin uns comptes que permeten que Catalunya i Espanya avancin en modernització econòmica, creació d’ocupació i reconstrucció de l’Estat del benestar”; ha afirmat.

Sánchez també ha arremès amb duresa contra el pacte per al nou Govern andalús. “Qui escull d’adversari les dones, perd segur”, ha afirmat en relació amb Vox i els seus plantejaments contra les polítiques d’igualtat. A l’acte hi han assistit com convidats el president de la Cambra de Comerç, Miquel Valls, l’expresident del Cercle d’Economia Anton Costas i l’exeurodiputat de CiU Ignasi Guardans.

Iceta demana el ‘sí’ als Pressupostos

En la seva intervenció inicial, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha demanat al Govern i a l’independentisme que voti a favor dels Pressupostos de l’Estat. “El ‘no’ és impossible. Els demano als partits independentistes que no caiguin en la contradicció de d’una banda demanar més recursos i d’una altra votar ‘no’ a aquest projecte. Serà impossible per a algú que vulgui dir que governa per als interessos del país, dels catalans, haver patrocinat un vot negatiu a aquest Pressupost”.

Iceta també ha aprofitat per atacar l’alcaldessa de Barcelona i candidata a la reelecció,Ada Colau, de qui ha dit que “ha fracassat” en el seu govern. “Ha fracassat en seguretat, vivenda, turisme, de fet, només va prendre una decisió bona, que va ser pactar amb nosaltres”, ha afirmat el dirigent del PSC.

La ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, ha sigut més crítica que Sánchez amb els independentistes –als quals el Govern diu que vol atraure per aprovar els seus comptes–, de qui ha dit que “no pensen ni governen per a la gent del país i només miren pels seus interessos”, mentre ha acusat el Govern de no governar i d’haver trencat “amb la democràcia i la convivència” fa un any.

Collboni contra l’independentisme i Colau

D’altra banda, Collboni ha basat la seva presentació com a candidat en els atacs a l’independentisme i a Colau més que a la definició d’un projecte programàtic concret. “Deia Miterrand que el nacionalisme és la guerra. I a Catalunya sabem els estralls que està causant el procés independentista dels qui proposen aixecar fronteres per solucionar els nostres problemes i no se n’adonen que les úniques fronteres que han aixecat no són amb la resta d’Estat sinó entre els catalans, entre amics i famílies”, ha assegurat. Per al candidat, l’independentisme obvia els problemes reals, es basa en “mentides i enganys” i “amaga la corrupció”.

Notícies relacionades

Colau, el candidat socialista l’ha acusat d’“incompliments, incompetència”, d’“estar al servei de l’independentisme” i d’haver fet “homenatges i tractar com herois alcaldes independentistes, mentre al país s’assenyalava a regidors del PSC”. “Quan ha hagut d’escollir entre independentistes i barcelonins [sic], ha escollit els independentistes i això la gent ho ha vist. Barcelona s’ha parat, està mal governada”, ha reblat.

Collboni ha atacat també el candidat avalat per Ciutadans, Manuel Valls, pel pacte del partit taronja amb el PP i Vox a Andalusia, i l’ha anomenat “ambaixador del pacte de la vergonya”. En aquest sentit s’ha compromès que la ciutat no sigui “moneda de canvi” ni “camp de batalla de l’independentisme”. També ha denunciat com “trifachito” el pacte andalús, el mateix terme que ha utilitzat Iceta per definir aquesta aliança. En resposta a les crítiques, Valls ha publicat un tuit en què qualifica d’“indecència” que se li digui “ambaixador del pacte de la vergonya”. “Jo mai pactaré amb els populistes o els separatistes. ¿Vostè, què farà”, conclou.