COMPAREIXENÇA

Díaz s'enroca en el PSOE andalús i aposta per aguantar fins a les pròximes eleccions

La secretària general assegura que compta amb el vistiplau de Ferraz i que l'ajudaran a recuperar el govern

Pronostica que les males relacions dels socis del pròxim executiu andalús auguren un avenç electoral

zentauroepp46501305 grafand1894  sevilla  11 01 2019   la secretaria general del190111132058

zentauroepp46501305 grafand1894 sevilla 11 01 2019 la secretaria general del190111132058 / Raul Caro

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

La secretària general del PSOE andalús, Susana Díaz, ha confirmat aquest divendres que es mantindrà al capdavant del partit malgrat no haver aconseguit una victòria suficient per governar la Junta d’Andalusia. De fet, la seva aposta és continuar com a cap de l’oposició i tornar a concórrer com a candidata en unes eleccions andaluses que veu pròximes davant la “inestabilitat” que el pacte del PP i Ciutadans amb la ultradreta ha portat a la regió i que ha definit com un “ànec coix”.

Vestida de verd i blanc, els colors andalusos, Díaz ha trencat el silenci de les últimes setmanes per plantar cara als missatges deixats anar des de l’entorn de la direcció federal del seu partit, que consideren que el seu cicle polític s’ha acabat i que la seva figura ja està en declivi. Res més lluny de la realitat, segons ha intentat demostrar, fent una crida al milió de votants que en les passades eleccions autonòmiques van confiar en els socialistes. “És la meva voluntat i la meva decisió”, ha assegurat en una multitudinària roda de premsa a la seu del PSOE andalús. Díaz seguirà al capdavant perquè, com ha recordat, la va avalar un procés de primàries (sense votació per falta de competidors), va sortir elegida en un congrés regional i, a més, va ser la candidata més votada pels andalusos fa poc més d’un mes.

 “De la mateixa manera que jo respecto la legitimitat del nou Govern andalús, demano que es reconegui la legitimitat d’un partit que ha guanyat les eleccions” i és el grup majoritari a la Cambra, ha sentenciat, en clara al·lusió al PSOE. Una victòria que pesa més en el seu discurs que la pèrdua del Govern andalús després de 37 anys ininterromputs. “Hem guanyat les eleccions, si hagués perdut me n’hauria anat”, ha insistit. Per això, ha negat qualsevol “discrepància” amb la direcció socialista federal. És més, ha assegurat que no té dubtes que tots, inclosos els companys que formen part de l’Executiu, com la responsable d’Hisenda, María Jesús Montero –el nom de la qual s’estudia a Madrid com a recanvi–, o fins i tot els seus crítics, amb el delegat del Govern a Andalusia Alfonso Gómez de Celis, “posaran l’espatlla” per a quan “Vox o [Albert] Rivera decideixin que anem a les urnes”. “Els tindré al meu costat per aconseguir com més aviat millor que el PSOE andalús torni a un govern que serà una garantia per als andalusos”.

Inestabilitat política

Notícies relacionades

En aquest sentit, ha lamentat que malgrat la seva decisió d’avançar els comicis regionals quatre mesos sobre la data prevista per garantir l’“estabilitat” a Andalusia, el que hagi aconseguit és el contrari, “i això no ho volíem per a aquesta terra”. “La inestabilitat ja s’ha apropiat d’Andalusia”, ha afirmat, posant èmfasi en les diferències públiques entre dos dels membres del pacte, Vox i Ciutadans. “Hi ha escepticisme d’uns i d’altres. Aquest trident que diu desconèixer el que un altre pacta és mal símptoma”, ha afirmat, insistint que “dos dirigents de tres d’aquestes forces polítiques ja estan parlant d’eleccions”. 

L’encara presidenta en funcions s’ha referit al seu successor mostrant “preocupació” pel fet que “es decideixi a Madrid quin serà el Govern d’Andalusia”, mentre ha assegurat que ha donat instruccions perquè el traspàs de competències, una situació inèdita en la comunitat, es produeixi amb “rapidesa, transparència i de manera exemplar”.