Les presons de Madrid es preparen per rebre de nou els polítics presos

Interior elegirà entre Estremera, Aranjuez o Soto del Real, segons ocupació, per allotjar els homes. Bassa i Forcadell tornaran a Alcalá-Meco

undefined44145933 sant joan de vilatorrada 04 07 2018 llegada de los presos po190110182523

undefined44145933 sant joan de vilatorrada 04 07 2018 llegada de los presos po190110182523 / FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Tres presons, les d’Estremera, Soto del Real i Aranjuez, són les preseleccionades per allotjar els polítics independentistes presos durant el judici per l’1-O que en el termini màxim d’un mes començarà en el Tribunal Suprem. L’elecció d’Interior es limita a una d’aquestes tres per raons de proximitat al lloc de celebració de la vista, confirmen fonts penitenciàries.

La presó d’Estremera es troba a 76,6 quilòmetres del centre de Madrid. La d’Aranjuez a 65,3 i la de Soto del Real a 39,2. Les tres opcions s’estudiaven a la Secretaria General d’Institucions Penitenciàries ja abans que, en el matí d’aquest dijous, des del Tribunal Suprem s’emetés la preceptiva petició de conducció de presos per a la seva personació en el judici. Influeix en l’elecció no només la necessitat d’evitar als presos preventius llargs trajectes diaris a les sessions de la vista. També –i això determinarà la decisió final– el nivell d’ocupació de mòduls segurs o 'de respecte' en el moment de l’arribada dels homes. 

Per al cas de les dues polítiques que seran jutjades –l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, i l’exconsellera Dolors Bassa– hi ha una sola opció: el centre penitenciari Madrid I, la presó de dones d’Alcalá-Meco. Josep Rull, Jordi Turull, Joaquim Forn, Oriol Junqueras i Raül Romeva van estar en una primera etapa de presó preventiva a Estremera fins al 4 de juliol passat els dos últims i fins a sis dies després els tres primers. Jordi Sánchez i Jordi Cuixart van sortir també el 4 de juliol de Soto del Real cap a Catalunya. Les dones van ser a Alcalá-Meco fins a aquesta mateixa data. 

En aquesta ocasió, les fonts penitenciàries consultades no descarten que puguin estar els set junts, en un mateix mòdul de respecte. Un règim rebaixat d’obligacions de seguretat marcarà la seva estada, com durant la primera etapa. Se’ls permetran reunions conjuntes –o "de sala"– amb els seus advocats. Per parlar amb les seves defenses no hauran de veure’s als locutoris. Altres detalls de les seves vides intramurs dependran dels directors de les respectives presons.

Trasllats complexos

Sí que està descartat, no obstant, que se’ls concedeixin trasllats a presons a Catalunya durant els caps de setmana. Donada la distància entre cel·les i jutjats, al Suprem està previst que les sessions del judici comencin a partir de les deu del matí per evitar als presos la necessitat de matinar en excés per a les conduccions, informa Ángeles Vázquez.

Una conducció de presos comporta una successió de preparatius policials i, en casos de rellevància, mesures de contravigilància que ho fan més complex del que sembla. I obliga preparatius amb molta antelació de l’hora de sortida.

La conducció principal a les presons madrilenyes des de les catalanes de Lledoners, Puig de les Basses i Mas d’Enric anirà de nou a càrrec de la Guàrdia Civil. Els especialistes de l’institut armat –del qual depèn el disseny de la seguretat i les parades en viatge– proven d’evitar que es coneguin detalls del trajecte i els combois –de fet, els va irritar la gran cobertura mediàtica del camí entre Madrid i Catalunya–, però totes les fonts consultades donen per segur a hores d’ara que els presos dormiran a la presó de Zuera (Saragossa), a mig trajecte, com ja van fer l’estiu passat.

Altres trasllats a Catalunya

El trasllat dels polítics independentistes presos, decidida pel Govern Sánchez el juliol passat, va permetre a l’àrea de Presons del Ministeri de l’Interior reprendre part de les congelades relacions amb l’administració catalana. I això, al seu torn, va propiciar altres trasllats pendents de presos a Catalunya, si bé no tan mediàtics.

El 25 de juliol, sense oposició ja d’Interior ni de l’Audiència Nacional i rere la línia del trasllat de Junqueras, els Jordis i els exconsellers, van ser traslladats Sandro Rosell i Joan Besolí. L’expresident del Barça i el seu testaferro, per a qui la Fiscalia demana 11 anys de presó per supòsits d’organització criminal i blanqueig, van sortir de Soto del Real amb destinació a la presó de Brians II, a Sant Esteve Sesrovires. Eren a la presó de la serra madrilenya des del maig del 2017 i havien demanat el seu trasllat en repetides ocasions.

Notícies relacionades

En les mateixes dates, i sense cap seguiment mediàtic, va sortir cap a Catalunya Alfonso Fernández, un penat originari de Vallecas. Al món de l’esquerra antisistema se'l coneix com a 'Alfon', i està condemnat a quatre anys de presó per tinença d’explosius en una motxilla durant la vaga general del 14 de novembre del 2012.

La raó per la qual l’administració penitenciària va acceptar el trasllat de l’activista madrileny pres a una presó catalana va ser una relació amorosa. Alfon s’havia casat amb una jove de Barcelona que l’havia visitat a la presó de Navalcarnero en nombroses ocasions, i va poder recolzar la seva sol·licitud amb la documentació nupcial pertinent.