ELS JUDICIS DEL PROCÉS

El Suprem demana a Interior que els presos estiguin a Madrid abans del febrer

Tot i que encara no hi ha data per a la celebració del judici de l'1-O, l'alt tribunal demana que estiguin a la seva disposició l'última setmana de gener

L'objectiu és comunicar el trasllat amb prou antelació per garantir la seguretat i el respecte a la seva dignitat

GRAF8817. MADRID, 15/11/2018.- El ministro del Interior, Fernando Grande-Marlaska (i), saluda a Manuel Marchena (c), el magistrado del Tribunal Supremo que el PP y el PSOE han pactado sea el nuevo presidente del Consejo General del Poder Judicial (CGPJ), en presencia del socialista Juan Carlos Campo (d), antes de protagonizar un desayuno informativo hoy en Madrid. EFE/Luca Piergiovanni

GRAF8817. MADRID, 15/11/2018.- El ministro del Interior, Fernando Grande-Marlaska (i), saluda a Manuel Marchena (c), el magistrado del Tribunal Supremo que el PP y el PSOE han pactado sea el nuevo presidente del Consejo General del Poder Judicial (CGPJ), en presencia del socialista Juan Carlos Campo (d), antes de protagonizar un desayuno informativo hoy en Madrid. EFE/Luca Piergiovanni / Luca Piergiovanni (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El president de la Sala Segona del Tribunal Suprem, Manuel Marchena, no vol que res retardi l’inici del judici del procés. Per això, tot i que encara no hi ha data concreta per a la celebració de la vista oral, ha dirigit un ofici al ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, perquè els nou polítics presos per aquesta causa estiguin a disposició de l’alt tribunal l’última setmana de gener, moment en què es preveu l’inici del judici, que a tot estirar es retardarà fins a la primera de febrer.

En el seu escrit, de poc més d’una pàgina, Marchena explica que ja s’ha obert judici oral pels delictes de rebel·lió, sedició, malversació i desobediència, i en els pròxims dies (en concret, el dia 14) venç el termini per a la presentació dels escrits de defensa. A continuació, el tribunal decidirà quina prova de la sol·licitada per les parts accepta i fixarà l’inici de la vista del judici, que es preveu que es prolongui uns tres mesos i que se celebri els dimarts, dimecres i dijous de cada setmana, entre les 10 i les 18 hores.

Això significa que l’inici del judici no es coneixerà, com a molt aviat, fins la setmana que ve, la qual cosa, en el millor dels casos, suposa que es fixi amb una antelació d’un parell de setmanes respecte al començament de la vista oral. Aquí hi entra en joc la vuitcentista Llei d’Enjudiciament Criminal i el Reglament Penitenciari, que en el seu article 33 preveu que la "imminència" en el trasllat de presos recollida en la norma aconsegueixi una "antelació mínima de 30 dies".

Procés sense dilacions

El Suprem precisa que "ni la celeritat que imposa l’article 664 de la LECrim ni la fixació del termini mínim d’un mes per obtenir la presència dels processats presos poden ser concebudes com a exigències temporals en detriment de la seguretat que ha de presidir el trasllat dels presos, del seu dret a què aquest trasllat es verifiqui en condicions que respectin la seva dignitat i del dret de tot acusat a un procés sense dilacions indegudes".

Per això, ha cregut convenient comunicar ja la necessitat que l’exvicepresident Oriol Junqueras; els exconsellers Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Joaquim Forn i Dolors Bassa; l’expresident d’Assemblea Nacional Catalana (ANC) Jordi Sànchez; el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell estiguin "a disposició d’aquesta Sala l’última setmana del corrent mes de gener".

Tots ells van ser traslladats a presons catalanes a començaments del juliol passat. Perquè assisteixin al judici hauran de retornar a presons madrilenyes, per poder ser conduïts diàriament al Tribunal Suprem.

La Generalitat ofereix els Mossos

Notícies relacionades

La Generalitat ha ofert al Govern que siguin els Mossos d’Esquadra els que efectuïn el trasllat dels presos independentistes, segons ha explicat el conseller d’Interior, Miquel Buch.

"Hem ofert que els Mossos facin el trasllat. El que passa és que aquí qui decideix és el Ministeri de l’Interior i no nosaltres, però l’oferiment està fet", ha assenyalat.