CONDEMNA

Condemnen diverses entitats per vulnerar el dret a l'honor de Societat Civil Catalana

L'entitat va demandar els signants del manifest 'La societat civil de Catalunya, per la dignitat', per acusar-la d'"apologia del nazisme i el franquisme"

jregue45297284 el president de societat civil catalana  scc   jos  rosi ol 181004163859

jregue45297284 el president de societat civil catalana scc jos rosi ol 181004163859 / Guillem Roset

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El jutjat de primera instància número 41 de Barcelona ha condemnat els impulsors del manifest 'La societat civil de Catalunya, per la dignitat’, entre els quals hi ha diverses entitats, a pagar 15.000 euros a Societat Civil Catalana (SCC) per "danys i perjudicis" per haver vulnerat el seu dret a l’honor.

Aquest manifest, publicat el 29 d’octubre del 2015, carregava contra SCC i sol·licitava al Parlament Europeu que anul·lés la concessió del Premi Ciutadà Europeu 2014 a l’entitat, a l’"entendre que l’apologia del franquisme i del nazisme són incompatibles" amb la UE. 

La sentència conclou que no s’aprecia "que existeixi cap prova que permeti afirmar que SCC defensa els crims contra la humanitat del nazisme i el franquisme" ni que es faci exaltació o apologia.

En un comunicat difós aquest dijous, SCC s’ha refirmat en el "respecte escrupolós als drets fonamentals i als principis democràtics", i en contra del nacionalisme. "La pretensió d’evitar el debat amb SCC mitjançant una estigmatització és absurda, li falta fonament i només s’explica per l’intent nacionalista d’ubicar a l’extrema dreta qui qüestiona els seus plantejaments", ha afirmat l’entitat. 

Es prohibeix als demandants que imputin a l’entitat aquesta mena de conductes. 

A part de la indemnització, la sentència també prohibeix als demandants que imputin a Societat Civil conductes semblants o iguals a les del manifest. 

Notícies relacionades

Entre els signants hi ha entitats com la Comissió de la Dignitat, l’Amical de Mauthausen, SOS Racisme, la Fundació Congrés de Cultura Catalana i la Fundació Catalunya i Fons per a la defensa dels drets dels Catalans. També els llavors eurodiputats Josep Maria Terricabras (ERC), Ernest Maragall (MES), Ramon Tremosa (CDC), Jordi Sebastià (Compromís), Josu Juaristi (EH Bildu) o Lidia Serna (IU), que també van ser demandants, però que finalment el jutge els ha exclòs del procés a l’al·legar immunitat parlamentària.

SCC ha considerat que "han buscat un privilegi respecte a la resta de signants" del text, cosa que és, ha afirmat, "incompatible amb la dignitat d’un representant electe".