LLEIS SOCIALS

La CUP retreu al Govern haver "rebaixat" les lleis suspeses pel TC per recuperar-les

Creu que aquesta actitud és una mostra de la falta de voluntat de "superar" els límits constitucionals

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La CUP ha anunciat aquest dimecres que creu que el Govern "rebaixa" les lleis socials suspeses pel Tribunal Constitucional que es volen recuperar perquè "no té la voluntat de superar els límits constitucionals", i ha criticat aquesta actitud perquè entén que suposa una renúncia a millorar les condicions de vida de molts ciutadans.

Aquesta reacció arriba després que el Govern aprovés aquest dimarts la memòria preliminar d’una norma que busca "donar efectivitat" als articles de quatre lleis aprovades pel Parlament que van ser després suspeses o anul·lades parcialment pel TC: la llei d’igualtat entre dones i homes, la del canvi canvi climàtic, la d’associacions de consumidors de cànnabis i la de l’Agència Catalana de la Protecció Social. 

La CUP s’ha pronunciat a través d’un comunicat assenyalant que la forma amb què el Govern desitja recuperar les lleis socials suspeses "evidencia la impossibilitat de realitzar una autèntica transformació de les polítiques socials, mediambientals o de redistribució de la riquesa al marc constitucional i autonòmic actual".

També demostra, ha afegit la CUP, "la falta de voluntat política del Govern de superar les imposicions d’uns tribunals que legislen en contra dels drets i necessitats de la gent".

Les lleis suspeses van ser aprovades al Parlament 

Els anticapitalistes han recordat que les lleis suspeses o anul·lades van ser aprovades per una àmplia majoria al Parlament, i suposaven "només una mínima expressió de les mesures pal·liatives i d’urgència per fer la vida més suportable a les classes populars".

Segons l’opinió de la CUP, que el Govern estigui disposat a "rebaixar" el contingut d’aquestes lleis "suposa renunciar de nou a qualsevol iniciativa legislativa del Parlament en favor de la millora de les condicions de vida de la classe treballadora i de les persones amb menys recursos i que es troben en el llindar de la pobresa".

"Els drets, i sobretot els drets socials, no es negocien, sinó que s’exerceixen davant d’uns tribunals polítics com el TC que fa massa temps que només serveixen per retallar i negar drets fonamentals, en un Estat on el poder polític i judicial és al servei de les grans empreses de l’Ibex 35", han destacat els anticapitalistes.

Notícies relacionades

Per aquesta raó, la CUP  ha instat a "fer efectives immediatament totes aquelles lleis socials anul·lades o suspeses pel TC i a deixar de sotmetre’s a la voluntat de l’Estat espanyol en contra dels interessos d’una majoria".

Així mateix, ha convidat la resta de grups parlamentaris "a escollir entre la legalitat constitucional que sistemàticament es posa del costat dels bancs, dels poderosos i de les empreses de l’Ibex 35 o del costat de la gent i a favor de la vida".