abat de Solesmes

El superior dels benedictins del Valle de los Caídos apel·la al diàleg entre "el Govern i la família" per exhumar Franco

Precisa que "compartirà sempre" la decisió que adopti la Santa Seu sobre aquest tema

undefined44738066 madrid  21 08 2018  valle de los caidos   foto  jos  luis ro181117235224

undefined44738066 madrid 21 08 2018 valle de los caidos foto jos luis ro181117235224 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’abat de Solesmes, Philippe Dupont, superior dels monjos benedictins del Valle de los Caídos, ha apel·lat al diàleg entre "el Govern espanyol i la família" en relació amb l’exhumació de les restes del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos.

Fonts pròximes a l’abat de Solesmes han explicat que la qüestió del trasllat de les restes de Franco de la basílica del Valle de los Caídos no concerneix tant al monestir com als familiars. Així, precisen que el "problema" se situa "entre el Govern espanyol i la família" del dictador.

En qualsevol cas, les mateixes fonts han precisat que l’abat Philippe Dupont "compartirà sempre" la decisió que adopti la Santa Seu sobre "aquest punt" així com en "tots" els punts.

Així s’han pronunciat des de l’Abadia de Solesmes després que la setmana passada es conegués que el prior del Valle de los Caídos, Santiago Cantera, s’oposa a l’exhumació de les restes i que el Govern hagi respost que acudirà als seus superiors davant d’aquesta negativa.

Els monjos benedictins del Valle de los Caídos són els gestors de la basílica i disfruten d’autonomia, de manera que sobre el prior només tenen autoritat l’abat de l’Abadia de Solesmes, Philippe Dupont, i el Papa.

El Vaticà: Govern, família i Església local

Dissabte passat, el director interí de l’Oficina de Premsa del Vaticà, Alessandro Gisotti, va assegurar que el tema del trasllat de les restes del dictador "concerneix la seva família, el Govern espanyol i l’Església local".

Gisotti es va remetre al declarat anteriorment per la Santa Seu. El mes d’octubre passat, després de la reunió mantinguda entre la vicepresidenta del Govern i el secretari d’Estat, Pietro Parolin, el Vaticà va precisar en un comunicat que no s’oposa a l’exhumació de Francisco Franco, "si així ho han decidit les autoritats competents".

També va aclarir que en cap moment s’havien pronunciat sobre el lloc de la inhumació, davant la possibilitat que fos enterrat a la catedral de l’Almudena. Segons assenyalava el comunicat, Calvo havia manifestat la seva preocupació per la possible sepultura a la catedral de l’Almudena i el seu desig d’explorar altres alternatives, també a través del diàleg amb la família" i que al cardenal secretari d’Estat "li va semblar una solució oportuna”.

Tot i que el prior del Valle de los Caídos depengui jeràrquicament de l’abat de Solesmes i del Papa, si hi ha conflicte també s’escoltaria per deferència el cardenal arquebisbe de Madrid, Carlos Osoro, com a responsable de la diòcesi on es troba l’abadia, segons van informar fonts eclesials.

Arquebisbat: Govern i família 

L’Arquebisbat de Madrid es va remetre la passada setmana a la seva invitació al diàleg entre el Govern i la família Franco per trobar una solució sobre l’exhumació de les restes del dictador. Després de publicar-se el contingut de la missiva del prior del Valle de los Caídos, fonts de l’Arquebisbat van indicar que es remeten als seus comunicats anteriors sobre aquest tema.

El cardenal Osoro tampoc s’ha oposat a acollir l’enterrament de les restes del dictador a la cripta de la Catedral de l’Almudena, on la seva família el vol enterrar una vegada sigui exhumat. "No tenim inconvenient en acollir ningú. L’Església ha sabut acollir sempre tothom", va recalcar l’arquebisbe en el seu moment.

Bisbes: àmbit polític i familiar

La Conferència Espiscopal Espanyola no s’ha pronunciat sobre la negativa del prior a l’exhumació de les restes, però el mes de març passat, el president dels bisbes, Ricardo Blázquez, sí que es va referir a la negativa de l’abat d’exhumar les restes mortals dels germans Lapeña, si així l’hidemanava Patrimoni Nacional.

"Si l’autoritat legítima a l’abat del Valle de los Caídos li diu 'aquí tenim aquestes restes, ordenem que siguin custodiades aquí, l’abat no s’hi pot negar ni per rebre-les ni per treure-les", va precisar llavors.

Notícies relacionades

En la mateixa línia i sobre la decisió concreta de l’exhumació de les restes de Franco, el mes de juny passat el llavors portaveu dels bisbes espanyols, José María Gil Tamayo, va assenyalar que la decisió sobre la "permanència o no" de les restes de Franco al Valle de los Caídos no correspon a l’Església Catòlica.

"La decisió que origina la presència dels difunts al Valle de los Caídos no neix d’ella ni li correspon a ella la seva permanència o no. És un altre àmbit, el polític o familiar el que ha de decidir", va assenyalar Gil Tamayo.