CONSELL EXECUTIU

Artadi obre la porta a deixar el Govern per anar de candidata a les municipals per Barcelona

El Govern inicia el tràmit per recuperar 4 de les 14 lleis suspeses pel Constitucional

La Generalitat admet el seu fracàs amb les empreses subministradores respecte a la pobresa energètica

zentauroepp46470608 reuni govern generalitat190108100926

zentauroepp46470608 reuni govern generalitat190108100926

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

El president de la Generalitat, Quim Torra, no només pot quedar-se en els pròxims dies sense la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, sinó que en la crisi de Govern també hi podria participar el cap de gabinet de Torra, Josep Rius. En els dos casos, l’operació està vinculada a la llista que prepara el PDECat d’acord amb la Crida de cara a les eleccions municipals a Barcelona, en la qual l’exconseller Joaquim Forn seria el cap de llista, seguit per Artadi, en una operació en què l’equip de la consellera i Rius donarien suport a l’operació de Barcelona. Aquest dimarts, després de la reunió del Consell Executiu, Artadi ha oficialitzat que el debat del seu canvi polític "està obert".

És a dir, que només set mesos després de prendre possessió, Artadi abandonaria el Govern en el qual fins i tot s’havia sospesat la possibilitat que ocupés la presidència. L’aposta per Barcelona, arriscada segons admeten fonts del mateix PDECat, tindria a veure amb la necessitat de reforçar les opcions de la postconvergència, en un acord amb la Crida de l’expresident Carles Puigdemont, que fa mesos que intenta forjar una candidatura amb eco mediàtic, després de les operacions de Manuel Valls per Ciutadans i d’Ernest Maragall per ERC.

La remodelació del Govern situaria Damià Calvet com a nou titular de Presidència. Calvet, home de confiança de Josep Rull, és considerat com un dels “caps més ben moblats” de l’Executiu de Torra i està dotat d’ambició política. Tota l’operació segueix pendent dels acords amb Puigdemont i del repartiment de papers, perquè el PDECat té una candidata escollida per primàries, que és Neus Munté, a qui s’hauria de trobar un encaix en la llista. La presència de Rius seria coherent amb el càrrec que va ocupar de cap de gabinet de Forn quan aquest va ser primer tinent d’alcalde de Xavier Trias.

Les empreses i la pobresa energètica

Notícies relacionades

D’altra banda, després de la reunió del Govern d’aquest dimarts, la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha admès el fracàs del Govern a l’hora d’aconseguir que les empreses elèctriques firmin convenis amb el Govern contra la pobresa energètica. “Sobre el tancament de convenis amb companyies elèctriques, no van acompanyats de partides pressupostàries, no hem pogut aconseguir el tancament d’aquests convenis, farem un intent més perquè és un tema de consciència social i la societat ens el reclama”, ha admès Chacón, que ha apuntat la possibilitat de canviar algun precepte legal “que obligui aquestes companyies”. “Però tenim la força que tenim i, com que no hi ha compensació econòmica, no tenim els acords que voldríem”, ha afegit. S’ha enviat una proposta de conveni a 19 empreses, sense èxit, segons ha admès la titular d’Empresa.

Pressupostos de l’Estat

“Sempre hem vinculat la negociació política a la negociació dels Pressupostos; vam fer un tímid pas endavant el 20 de desembre, però per entrar en la negociació de Pressupostos depèn que el president Sánchez posi una solució política que no ha posat; som molt lluny”, ha afirmat la consellera sobre la tramitació dels Pressupostos de l’Estat. D’altra banda, el Govern ha acordat la memòria preliminar d’una llei amb què reactivarà 4 de les 14 normatives suspeses o anul·lades pel Tribunal Constitucional (TC) en els últims anys. Es tracta, en els quatre casos –la llei d’igualtat entre homes i dones, la de l’agència de protecció social, la de consumidors de cànnabis i la del canvi climàtic–, de buscar redactats que no col·lideixin amb el Constitucional.