pasqua militar

El PNB: "El Rei tanca els ulls davant d'un important nombre de persones que no s'identifiquen amb Espanya i la bandera"

Esteban diu que a l'ADN de catalans i bascos "està interioritzat" que l'ensenya "s'ha utilitzat contra determinades ideologies"

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El portaveu del PNB al Congrés dels Diputats, Aitor Esteban, ha afirmat que el Rei, Felip VI, "tanca els ulls davant d’un important nombre de persones que no s’identifica amb Espanya, amb la seva unitat i la seva bandera", i ha recordat que en l’ADN de catalans i bascos "està interioritzat" que l’ensenya espanyola "s’ha utilitzat contra determinades ideologies i està associada a un concepte d’Espanya centralitzador i negador de la diversitat".

En una entrevista concedida a Radio Euskadi, Esteban s’ha referit, d’aquesta manera, al discurs realitzat pel Rei en la tradicional celebració de la Pasqua Militar al Palau Reial, en què va assegurar que l’ensenya espanyola és la "bandera de tots", que reflecteix "la diversitat", simbolitza "el conjunt de la nació, i és senyal de la seva sobirania i independència, de la seva unitat i integritat".

"Al Rei li continua passant el mateix en tots els seus discursos, continua negant un fet evident, i és que hi ha un important nombre de persones que no s’identifiquen amb Espanya, amb la unitat d’Espanya i amb la bandera. Això és així, i voler tancar els ulls, i dir que aquest és el símbol, la unitat i una cosa que ens representa a tots... Bé, doncs hi ha molta gent que no se sent representada amb aquesta bandera", ha indicat.

A més, ha recordat que aquesta bandera "s’ha utilitzat contra determinades ideologies i que està associada a un concepte d’Espanya centralitzador i negador de la diversitat". "I això està interioritzat en l’ADN de molta gent a Catalunya i el País Basc. Voler fer com un estruç i posar el cap sota terra una vegada més... no m’estranya. És el que està fent el Rei, i tampoc espero res d’ell, però no es correspon amb la realitat de l’Estat", ha afegit.

República o monarquia 

Aitor Esteban creu que el monarca "no fa la seva funció", i ha recordat que ell, "per concepte", creu més en una república, però, si hi ha una monarquia parlamentària, tampoc és un sistema amb què es manifesti "a la contra, sempre que tingui algun sentit i utilitat".

Notícies relacionades

"¿Podria tenir-ne? Potser sí, en un Estat complex, com és l’espanyol, i on a través de determinades connexions històriques es podria intentar armar d’una manera més còmoda per a tothom una convivència i una institucionalització dins de l’Estat", ha apuntat.

No obstant, ha preguntat "si això ho està proporcionant la monarquia parlamentària espanyola en aquest moment". "Jo crec que no, sincerament. El mateix que s’està fent ara, es podria estar fent perfectament amb una república. Llavors, aquest plus que potser podria donar la monarquia parlamentària i que, evidentment, suposa un altre tipus de discurs, no ho està fent, però tampoc n’espero res. Ja fa uns quants anys que és al càrrec [Felip VI] i els discursos continuen sent els mateixos que feia el seu pare", ha conclòs.

Temes:

PNB