Primera celebració amb Sánchez de president

El Rei vincula Exèrcit i Constitució a la Pasqua Militar

Felip VI valora com a "indispensable" el "compromís" dels militars "amb els valors democràtics"

Margarita Robles afirma la necessitat de mantenir les Forces Armades al marge de decisions partidistes

El Rei valora la «bandera de tots» a la Pasqua Militar

El Rei valora la «bandera de tots» a la Pasqua Militar / Chema Moya

4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

L’ensenya d’Espanya és "una bandera de tothom, l’escut de la qual és reflex de la nostra història i diversitat", ha remarcat Felip VI aquest diumenge en el seu discurs de celebració de la Pasqua Militar.

El Rei ha volgut començar la seva tradicional salutació als tres exèrcits, la Guàrdia Civil i el CNI al·ludint a la bandera com a representació de "el nostre desig de continuar construint una societat lliure i democràtica, d’acord amb els principis recollits a la nostra Constitució".

La paraula ‘tothom’ també ha sigut pronunciada amb èmfasi per la ministra de Defensa, Margarita Robles, que ha s’ha referit al 40 aniversari de la Constitució Espanyola amb “orgull” pel que la llei de lleis suposa “un marc de convivència en el qual tothom hi té cabuda”.

Les al·lusions a la Constitució, els valors democràtics i la unitat i diversitat d’Espanya han sigut els eixos de les intervencions del cap de l’Estat i de la ministra al Saló del Tron del Palau Reial de Madrid, a la primera Pasqua Militar que se celebra amb Pedro Sánchez a la Moncloa. El Rei i la reina Letizia han presidit una cerimònia en què, a més del president del Govern, també hi ha acudit el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska.

Exèrcit constitucional

El Rei ha volgut incloure la seva felicitació anual als militars en el marc simbòlic del 40è aniversari de la Constitució, afirmant que les quatre dècades de democràcia transcorregudes a Espanya "no podrien entendre’s plenament sense reconèixer la profunda identificació amb la Constitució que han demostrat els integrants de les nostres Forces Armades, Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat i Serveis d’Intel·ligència". 

Felip VI ha recordat que "el compromís" dels militars "amb els valors democràtics ha sigut indispensable" per aconseguir l’estabilitat i la seguretat d’Espanya. El Rei ha fet referència al "respecte als drets humans i a  la dignitat de les persones –especialment les més febles–, la igualtat, la justícia, la integritat personal i professional" com "els principis i valors que es converteixen en norma de vida per als militars".

El cap de l’Estat ha esmentat també "l’abnegació" de les Forces Armades en la "defensa de la seguretat i llibertat de tots els espanyols i de les seves institucions democràtiques", per passar a recordar les víctimes del terrorisme, davant del qual "els espanyols mai ens vam donar per vençuts".

Al·lusió als Mossos

Els discursos solemnes del Rei i de la titular de Defensa serveixen per inaugurar l’any castrense. La ministra Margarita Robles ha subratllat la necessitat de "mantenir la tasca de les Forces Armades i la Guàrdia Civil allunyades de decisions partidistes o conjunturals", ja que els exèrcits "són els principals garants de l’ordenament constitucional".

Robles feia aquesta advertència gairebé alhora que, a la celebració de la Pasqua Militar a Barcelona, el tinent general inspector general de l’Exèrcit, Fernando Aznar Ladrón de Guevara, expressés el seu desig que els Mossos d’Esquadra "puguin continuar exercint eficaçment les seves funcions públiques, amb normalitat, sense pressions, i en perfecta sintonia amb les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat vetllant per la defensa de la llei, la seguretat i l’ordre públic a Catalunya".

El general Aznar ha recordat vincles entre el cos dels Mossos i les Forces de Seguretat de l’Estat, i ha expressat "el reconeixement i l’afecte sincer" de l’Exèrcit per la policia catalana.

Robles ha al·ludit al 30è aniversari del començament de la participació dels militars espanyols en missions internacionals de pau i seguretat, la qual cosa li ha servit per remarcar en dues ocasions durant la seva intervenció el "notable lideratge institucional" d’Espanya a les missions militars de la Unió Europea, com "el contribuent més gran d’efectius", amb especial incidència a l’Orient Mitjà. 

La ministra ha aprofitat per fer tres anuncis: que el març vinent Rota es convertirà en la principal base naval de comandament de l’Operació Atalanta contra la pirateria a l’Oceà Índic, que el seu departament prepara "un pla de consciència i cultura de Defensa" dirigit a la societat, i que treballa en "un pla de xoc a bases i casernes" per "revertir la situació que els anys de crisi ha generat a les condicions de vida dels militars".

Robles ha subratllat l’impacte positiu "en la creació d’ocupació" de les inversions de Defensa, citant programes industrials com els de les fragates i submarins S80 o els de renovació dels caces Eurofighter i els satèl·lits de recolzament a la Defensa.  

Entre el centenar de militars reunits al Saló del Tron del Palau Reial, han escoltat aquestes promeses el Cap d’Estat Major de la Defensa (Jemad), general Fernando Alejandre, i els generals en cap dels estats majors de l’Exèrcit, Francisco Javier Varela, i de l’Exèrcit de l’Aire, Javier Salto Martínez-Avial, a més de l’almirall general cap d’Estat Major de l’Armada, Teodoro López Cálderón, i el director general de la Guàrdia Civil, Félix Vicente Azón.

Aquest any, a la cinquena Pasqua Militar que presideix, el rei Felip ha reprès el format habitual de la celebració després que, l’any passat, fossin presents com a excepció els reis emèrits, Joan Carles I i Sofia.

236 anys de tradició

La celebració de la Pasqua Militar és una de les tradicions més velles de les Forces Armades. La va instaurar el rei Carles III el 1782 per celebrar la recuperació de l’illa de Menorca de mans dels britànics per l’acció d’una armada hispanofrancesa i la Infanteria de Marina espanyola.

Notícies relacionades

El monarca va enviar els virreis, governadors, capitans generals i comandants que cada 6 de gener reunissin les seves guarnicions per felicitar els seus membres.

A la versió moderna de la celebració, a més de la cúpula dels exèrcits i l’Armada hi participa també la de la Guàrdia Civil i les de les reials ordes de San Fernando i San Hermenegildo.