L'ENDIMONIADA INVESTIDURA ANDALUSA

El que uneix i el que separa PP, Ciutadans i Vox a Andalusia

Les exigències del partit ultra encaixen només a mitges amb el pacte entre populars i taronges

combo-casado-rivera-abascal

combo-casado-rivera-abascal

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Més enllà de l’envit de Vox amb la violència de gènere, les mesures que el partit ultra ha anunciat que exigirà al nou Govern andalús i que posarà sobre la taula al negociar la investidura del popular Juan Manuel Moreno encaixen només a mitges amb el pacte que el PP i Ciutadans han tancat, amb importants coincidències en matèria econòmica i desacords en l’àmbit social i el model d’Estat.

Torpede a la llei contra la violència masclista

Vox defensa la substitució de la llei andalusa contra la violència de gènere per una llei contra la “violència intrafamiliar”, un punt que xoca amb el pacte firmat pel PP i Cs. Els ultres volen que les dues forces eliminin, “entre d’altres”, el punt 84 del seu acord programàtic, en què es comprometen a implementar “amb dotació pressupostària suficient” totes les mesures incloses en la llei vigent. El PP i Cs també pretenen impulsar un gran acord andalús que desenvolupi «els avenços aconseguits» pel pacte d’Estat.

Reforçar o laminar l’autogovern

Els desacords també arriben a una altra reclamació de Vox: la devolució al Govern central de les competències d’educaciósanitatjustícia i seguretat, en línia amb la seva oposició a l’Estat de les autonomies. No obstant, el PP i Cs han acordat mesures per reforçar la gestió en aquestes àrees i inclouen una defensa específica de la unitat d’Espanya i de l’Estat autonòmic “sota els principis d’igualtat i solidaritat”. També exigeixen un nou model de finançament autonòmic per millorar els serveis de la seva competència.

Bona sintonia en la política fiscal

En matèria econòmica, les coincidències són altes, perquè, per exemple, Vox reclama la supressió del 99% de la quota de l’impost de successions i donacions, punt recollit en l’acord del PP i Cs i que, a més, és una de les “mesures estrella” acordades. Els ultradretans també demanen una reducció del 5% en el tram autonòmic de l’IRPF, baixada que es recull en el pacte programàtic, tot i que sense quantificar. El PP i Cs s’han compromès a reduir aquesta taxa en tots els trams de l’escala autonòmica.

Supressió d’ens i retallada de Canal Sur

La supressió d’ens administratius “superflus” que demana Vox encaixa amb les mesures que el PP i Cs volen dur a terme per “desmuntar l’administració paral·lela i racionalitzar la despesa”, amb auditories i eliminació d’ens. El canvi de gestió a Canal Sur és una altra coincidència, tot i que Vox és més incisiu i demana reduir al màxim la despesa a la radiotelevisió autonòmica i suprimir un dels seus canals. El PP i Cs es limiten a prometre la constitució d’un grup d’experts que estudiï “el redimensionament i la millora de l’eficiència” de l’ens.

Mà més o menys dura amb la immigració

En matèria d’immigració, Vox defensa la col·laboració total amb la Policia i la justícia per “repatriar els immigrants il·legals” i per combatre les màfies. En aquest punt, el PP i Ciutadans han acordat un pla de millora de la gestió de la política migratòria, que inclou destinar més recursos humans i materials per a les forces i cossos de seguretat de l’Estat que vigilen les fronteres andaluses. Així mateix, els populars aposten per una “immigració ordenada” en funció de les necessitats laborals.

Polítiques d’igualtat, defensa de la família

La formació que lidera Santiago Abascal també vol que se substitueixi la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Socials per una Conselleria de Família i Natalitat, tot i que és poc probable que aquest petició s’acabi duent a terme, perquè Vox no entrarà en l’Executiu andalús que negocien el PP i Ciutadans. El populars i els taronges sí que han pactat aprovar una llei de recolzament a les famílies andaluses, «adaptada a la realitat actual i als seus diferents models», amb especial atenció a les famílies nombroses i monoparentals.

Diferents prioritats culturals

Notícies relacionades

En matèria de tauromàquia i caça, Vox demana que es posi en marxa un pla de recolzament, però el PP i Cs no fan referència a això en el seu acord, que sí que preveu “protegir el flamenc” i “recolzar la commemoració dels 500 anys de la primera volta al món”. Vox aposta per una política cultural que promogui “les manifestacions folklòriques i les tradicions d’Espanya i els seus pobles dins de l’òptica de la hispanitat”, considera la tauromàquia com a part del “patrimoni cultural espanyol”, i la caça, una “activitat necessària i tradicional del món rural”.

(Des)memòria històrica

El partit ultra exigeix la derogació de la llei andalusa de memòria històrica i democràtica, matèria sobre la qual no es diu res en el document pactat entre el PP i Cs. La norma es va aprovar el 2017 sense cap vot en contra: les esquerres la van recolzar, però les dues forces de dretes que ara estan a un pas de governar es van abstenir. Tot i que no s’han compromès a res en aquest assumpte, els populars tenen previst promoure al Congrés una “llei de concòrdia”, amb l’objectiu que reemplaci l’actual normativa estatal.