EL TAULER CATALÀ

Torra inicia la recuperació de lleis suspeses sense voluntat de xoc

L'Executiu català començarà tramitant les normes de perfil social retallades pel TC

Les lleis de comerç probablement no es refaran i la creació d'impostos anirà en una fase posterior

zentauroepp46415522 pla general del president de la generalitat  quim torra  obs190103205243

zentauroepp46415522 pla general del president de la generalitat quim torra obs190103205243 / Jordi Marsal

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

Sense precipitacions ni ànim rupturista. Així es planteja el Govern complir el mandat del Parlament –fruit d’un text de la CUP retocat per Junts per Catalunya– i que donava exactament sis mesos a l’Executiu independentista de Quim Torra per presentar els “projectes de llei o norma adequada” per recuperar 13 lleis i un decret suspesos pel Tribunal Constitucional a instàncies del Govern del PP. Els sis mesos vencen aquest dissabte.

A l’octubre, Torra va prometre aprovar-les al desembre. Finalment, portarà al Consell Executiu del pròxim dimarts una memòria preliminar per iniciar la recuperació d’algunes d’aquestes lleis. En concret, les de perfil més social, segons fonts del Govern. Algunes, en canvi, segons admeten a Palau, no podran aconseguir mai ser constitucionals si l’Estat no deixa de tenir competències bàsiques i, per tant, probablement no aniran al paquet anunciat pel president. Són les de comerç i la de grans superfícies comercials.

Així doncs, la intenció política de l’Executiu català és la d'enviar un missatge de fermesa però amb mà estesa al Govern del PSOE per continuar negociant algunes d’aquestes normes, tal com ha passat en dos casos: la de vivenda i pobresa energètica (24/2015) fruit d’una iniciativa legislativa popular, i la de la universalització de la sanitat, que recupera aquest concepte després de les retallades aplicades pel Govern de Mariano Rajoy a aquesta prestació bàsica.

Les fonts consultades admeten que sí que hi ha hagut diàleg amb Madrid respecte al paquet de lleis congelades parcialment pel Constitucional. Però aquest diàleg no ha donat fruits, al·leguen. Així, les primeres lleis que s’emportaran al Parlament seran la de l’Agència de Protecció Social –sobre la qual el TC ha aixecat la suspensió menys en un article– i la d’igualtat entre homes i dones, respecte a la qual el Constitucional ha sentenciat en contra de quatre articles. També podria entrar en aquest primer bloc la llei contra el canvi climàtic, perquè el Govern confia a poder redactar d’una altra manera la part suspesa pel TC.

Els càlculs del Govern són tenir aprovades aquestes reformulacions de les lleis en dos mesos al Parlament. La voluntat és constructiva: aconseguir una interpretació positiva del Govern del PSOE i de l’alt tribunal al nou redactat, com ha passat amb la llei de pobresa energètica i vivenda, en què les dues administracions han acordat que el nou text encaixa en el marc legal.

Els impostos

Quedaran per a una segona fase les lleis sobre impostos, com la dels actius no productius de persones jurídiques, perquè en l’Executiu català al·leguen que caldrà filar més prim. En canvi, en altres casos, com les normes del llibre IV i VI del Codi Civil català, probablement no es reformularà la llei confiant que finalment el Constitucional doni la raó a la Generalitat.

Notícies relacionades

De fet, en el Govern esperen que el canvi de Govern a Espanya comporti una visió més conciliadora dels litigis que segueixen al TC, i recorden que l’alt tribunal només ha considerat inconstitucional dos aspectes de dos articles de la llei de ciberseguretat de Catalunya, que l’Executiu de Rajoy va demanar suspendre íntegrament.

Es tracta en definitiva de recuperar lleis amb un text que faci possible una interpretació favorable de l’Estat, però sense renunciar al seu contingut. Tornar a presentar-les sense canvis seria, admeten en el Govern, condemnar-les al fracàs.