El Govern dona llargues a la recuperació de les lleis suspeses

L'Executiu esgota el termini per presentar un pla i el fia a la negociació amb l'Estat

Només s'ha reprès la vigència d'una de les catorze normatives tombades

jregue44123256 barcelona  03 07 2018 reunio del consell executiu del govern181127201033

jregue44123256 barcelona 03 07 2018 reunio del consell executiu del govern181127201033 / FERRAN SENDRA

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern fia la sort de les lleis socials retallades parcialment pel Tribunal Constitucional (TC) a la negociació amb el Govern de Pedro Sánchez. L’Executiu pilotat per Quim Torra no ha emprès cap maniobra per impulsar la seva efectivitat, com exigia la moció impulsada per la CUP i avalada per l’hemicicle el 5 de juliol passat. Els socis de Govern, que van votar des dels seus escons a favor, es comprometien a presentar en un termini de 90 dies un informe equivalent a un “pla d’execució”, però el temps s’ha esgotat i totes les lleis, excepte una, continuen tombades sense un projecte per reactivar-ne la vigència. Tampoc ha provat de tornar a presentar-les via lectura única per esquivar els recursos, una pràctica que va idear Carles Puigdemont amb la llei d’emergència social.

En la resposta escrita a les preguntes dels cupaires sobre aquesta qüestió, a la que ha tingut accés EL PERIÓDICO, la consellera de Presidència, Elsa Artadi, resumeix l’estat d’aquestes catorze normatives i admet que no hi ha hagut més recorregut que l’esperança en quèl’Executiu de Pedro Sánchez retiri els recursos d’inconstitucionalitat presentats per l’anterior llogater a la Moncloa. 

Després de la represa de la Comissió Bilateral, en què van pactar començar a aixecar aquestes suspensions, tan sols una d’aquestes ha recuperat la plena vigència i aplicabilitat: la llei d’universalització de l’assistència sanitària, que va ser desbloquejada quan el Govern va impulsar la seva pròpia legislació nacional i va reclamar al TC que extingís la demanda.

Artadi respon a les exigències dels anticapitalistes que encara “s’està negociant la possible retirada total o parcial” dels recursos presentats sobre unes altres cinc: la llei del canvi climàtic, la llei de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic i de creació i regulació dels impostos a grans establiments comercials; la de l’Agència Catalana de Protecció Social i de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, i la llei de l’impost sobre els actius no productius de les persones jurídiques.

Només hi ha un compromís segellat pelconsell de ministres el 2 de novembre passat per donar llum verda a la llei de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de la vivenda i la pobresa energètica i a la llei de mesures de protecció del dret a la vivenda de les persones en risc d’exclusió residencial.

La llei d’igualtat efectiva de dones i homes segueix parcialment anul·lada, sense previsions de què deixi d’estar-ho, i quant a la d’associacions de consumidors de cànnabis ja se n’ha dictat la inconstitucionalitat i el Govern no indica cap acció de resposta. La resta de normatives queden pendents de sentència. 

La CUP exigeix un pla

Tot i que en l’escrit s’insisteix que “el Govern persisteix en la seva voluntat de recuperar, per totes les vies possibles, la plena vigència” d’aquestes lleis, la mera explicació dels tràmits i no un full de ruta clar ha enfadat els anticapitalistes, impulsors de la moció.

Notícies relacionades

El diputat Vidal Aragonés, destaca, en declaracions a aquest diari, el contingut social de les lleis i carrega tant contra l’Executiu català com contra el Govern per no desembussar-les. “No es permet un exercici de sobirania al Parlament i Sánchez no està demostrant que tingui un tarannà diferent del de l’executiu anterior”, afirma, i afegeix que estan “preocupats” perquè el Govern, amb les seves pràctiques, “no entén què suposa el dret a l’autodeterminació”.

“El que està fent Torra per fer efectiu el contingut és zero, ni tan sols fan el màxim que en termes de legalitat se’ls permet”, retreu el cupaire, i assegura que presentaran un escrit a la Mesa perquè Artadi torni a respondre a les seves preguntes explicant el seu pla “si és que n’hi ha” i “no l’estat administratiu de les lleis”. I és que malgrat ser la iniciativa estrella del president durant el seu debat d’investidura no hi ha hagut aparences de desacatament i, analitzant les intencions teclejades per Artadi, sembla remot que passi.