ELS REPTES DEL 2019

Podem pressiona Sánchez perquè compleixi l'acord pressupostari

La portaveu d'En Comú Podem amenaça de no recolzar els pressupostos si el Govern no retira el decret dels lloguers

fcasals45421822 madrid  11 10 18 politica  pedro sanchez y pablo iglesias fi181011091022

fcasals45421822 madrid 11 10 18 politica pedro sanchez y pablo iglesias fi181011091022 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Units Podem té al davant uns mesos intensos. La formació morada, liderada per Pablo Iglesias, pretén tirar endavant tots les mesures pactades amb el Govern de Pedro Sánchez a l’octubre. L’estratègia triada pels principals socis de l’Executiu passa per augmentar la pressió sobre el president d’Espanya perquè compleixi l’acordat. 

Per a això, el partit morat va acabar el 2018 amb un missatge clar dirigit a Pedro Sánchez que, sembla, utilitzarà en els pròxims mesos: el Govern ha de complir l’acord pressupostari per continuar comptant amb el recolzament de Podem. 

“‘Pacta sunt servanda’ (allò pactat obliga)", sentenciava Iglesias en uns dels últims tuits que va publicar el 2018 abans de recordar a l’Executiu que "si no compleixen no podran comptar" amb els seus vots "per tirar endavant els seus decrets". La portaveu d’En Comú Podem, Lucía Martín, ha advertit al Govern que no recolzaran els Pressupostos Generals de l’Estat si no retiren el reial decret llei de mesures urgents en matèria de vivenda i lloguer i n’elaboren un de nou amb ells que sí que inclogui les mesures que van pactar sobre aquest tema.

Defensar les mesures socials

El decret aprovat pel Consell de Ministres per regular els lloguers ha desencadenat aquesta nova línia de pressió. Lucía Martín, diputada d’En Comú Podem  i una de les negociadores del pacte, va assegurar que “Units Podem hi votarà en contra i el tombarà” per no haver inclòs la possibilitat que els ajuntaments limitin els preus dels lloguers com estava contemplat en l’acord. En aquest tema, Iglesias també es va dirigir a Sánchez per demanar-li que posi "ordre" i "compleixi" els acords que "va firmar amb Units Podem perquè la vivenda sigui accessible per al conjunt de la ciutadania".

Units Podem deixa clar així que defensarà totes les mesures recollides en el document firmat per Sánchez i Iglesias. Malgrat que algunes de les iniciatives acordades ja han sigut impulsades pel Govern, com la pujada del Salari Mínim Interprofessional a 900 euros, els dirigents del partit pressionen perquè Sánchez no es faci enrere en la resta de mesures "arrencades" al PSOE de les quals han fet una bandera durant els últims mesos

Pressupostos Generals 

Notícies relacionades

Un altre dels reptes d’Units Podem rau en l’aprovació dels Pressupostos  Generals. Els comptes públics tenen al davant un camí farcit d’obstacles que Podem intentarà esquivar. La primera dificultat és aconseguir els vots favorables d’ERC  i el PDECat perquè el projecte tiri endavant. Exigir "responsabilitat" als partits independentistes ha sigut el camí triat per la formació morada per tirar endavant uns comptes socials que també beneficiarien la majoria dels ciutadans de Catalunya.

Tot i així, el principal escull per aconseguir aprovar els Pressupostos pactats entre Units Podem i el Govern és la majoria del PP al Senat. Els populars van tombar el 27 de desembre la senda d’estabilitat presentada pel Govern que pretenia augmentar el dèficit de l’1,3 % a l’1,8 %. Aquest increment suposaria un augment de 6.000 milions d’euros en els comptes públics, una xifra amb què podemistes i socialistes van comptar per confeccionar l’acord pressupostari. Tot apunta que l’Executiu haurà de presentar un projecte adaptat a l’anterior senda de dèficit o, fins i tot, prorogar els pressupostos del PP.