L'ESTRATÈGIA CONSERVADORA

El PP prepara un "rearmament ideològic"

Els populars celebraran una convenció aquest mes de gener per revisar les seves idees en ple auge de Vox

Una llei de concòrdia per substituir la de memòria històrica o un 'pack' antiindependentista, entre les mesures estrella

zentauroepp46387658 graf3466  albacete  30 12 2018   el presidente del pp  pablo190101165424

zentauroepp46387658 graf3466 albacete 30 12 2018 el presidente del pp pablo190101165424 / Manu

3
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

El primer macroacte que els populars celebraran sota el mandat de Pablo Casado arribarà els pròxims 18, 19 i 20 de gener. Se celebrarà llavors la convenció nacional en què es pretén presentar als espanyols el nou "rearmament ideològic" d’aquest partit, després que les eleccions andaluses hagin constatat que el terreny de la dreta política està dividit en tres: amb el PP al capdavant però minvant, Ciutadans trepitjant-li els talons i Vox, l’organització ultra, irrompent com a novetat i amb ànsies d’instal·lar-se en les institucions a llarg termini.

Aquest esdeveniment va ser dissenyat, en ple estiu del 2018, per un Casado que acabava de ser elegit líder del PP en substitució de Mariano Rajoy, que va dimitir. El seu projecte inicial era celebrar-lo al desembre i que tingués com a eix principal una "actualització" de la Constitució –que complia aquell mes 40 anys– orientada a reforçar-la, segons deien. Però l’avenç electoral a Andalusia va provocar un canvi de dates. I d’objectius: ara serà la base dels futurs programes electorals de la formació. A més, el conclave es va deixar al principi en mans del president de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, perquè s’ocupés de la seva coordinació. Amb el pas dels mesos el cap dels populars va decidir que la part ideològica, la més delicada sens dubte, quedés sota responsabilitat d’Adolfo Suárez Illana fill del que va ser president del Govern i director de la nova fundació Concòrdia i Llibertat, lligada al partit.

Segons ha explicat públicament el mateix Suárez Illana, la proposta temàtica en què està treballant demostrarà que l’equip de Casado està disposat a "mullar-se en qüestions sensibles". Segons fonts populars, s’estan dissenyant les bases d’un projecte de "llei de concòrdia" amb la intenció que, si el PP recupera la Moncloa després de les pròximes generals, substitueixi la vigent llei de memòria històrica i li atorgui una especial rellevància als "consensos aconseguits en la Transició". Això, quan el Govern de Pedro Sánchez està ocupat amb els tràmits legals finals per dur a terme la promesa exhumació del Valle de los Caídos de les restes del dictador espanyol, Francisco Franco.

Mesures contra el sobiranisme

Així mateix, es donarà especial rellevància al combat de l’independentisme a Catalunya, un dels temes calents per a l’Estat però especialment per a un PP en plena competència electoral amb Cs i Vox. Està previst que en aquesta convenció, en els debats públics de la qual participaran persones alienes al partit, es posi sobre la taula una proposta legislativa per a la defensa de la Corona, la bandera i l’himne, a més del ‘pack’ ja conegut que inclou el desplegament indefinit d’un 155  sever a les administracions catalanes.

A més d’això s’advocarà per la recuperació de la convocatòria il·legal de referèndum en el Codi Penal; la il·legalització de partits o associacions que fomentin la violència; la modificació de la llei de finançament de partits per evitar subvencions a organitzacions amb condemnats per rebel·lió o sedició i la reforma de la llei d’indults per evitar que en un futur puguin beneficiar-se els dirigents del procés si són condemnats.

Immigració i etarres empresonats

Notícies relacionades

En l’àmbit de la seguretat i política interior, el PP vol aprofitar la reunió del gener per repassar les seves propostes en immigració (camp on competeix directament en duresa amb Vox) apostant per l’ús intensiu de les devolucions ‘en calent’ i el manteniment de les concertines a la frontera. Així mateix, pretén donar-li un nou impuls a la seva demanda de mantenir i fins i tot fer més fèrria la figura de presó permanent revisable, incloent la seva aplicació a qui assassini i oculti el cadàver de la seva víctima o segresti amb conseqüència d’assassinat, entre altres coses.

En terreny antiterrorista, l’equip de Pablo Casado és partidari de frenar en sec els acostaments a Euskadi de presos d’ETA  i de modificar l’article 578 del Codi Penal, de manera que el mer anunci d’un homenatge a terroristes sigui punible. També de la revisió de l’article 76.2 de la llei general penitenciària, a fi que s’exigeixi als etarres a la presó la col·laboració efectiva per a l’esclariment de crims de la banda si volen passar del primer a segon grau.