RELACIÓ AMB CATALUNYA

El Govern remet a Torra a la declaració pactada a Pedralbes

L'Executiu confirma que va rebre les 21 propostes del president i diu que "el camí" és el comunicat conjunt

Pedro Sánchez, de tornada a la Moncloa després del Nadal a Doñana, farà balanç de l'any aquest divendres

zentauroepp46353733 sanchez181224140425

zentauroepp46353733 sanchez181224140425 / Fernando Calvo

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Dos dies després que el president, Quim Torra, revelés que va plantejar 21 punts Pedro Sánchez durant la seva reunió el 20-D a Barcelona, el Govern remet el mandatari català al comunicat que tots dos executius van pactar en la trobada. En aquella declaració es va acordar reconèixer el conflicte sobre el futur de Catalunya i la recerca d’un diàleg efectiu per vehicular una proposta política. Fonts de l’Executiu indiquen, en declaracions a aquest diari, que "el que existeix oficialment és un comunicat conjunt" i assenyalen que és sobre aquest document en el qual s’ha de treballar. "Aquest és el camí", insisteixen. Per al Govern, per tant, la base és la declaració que es va pactar al Palau de Pedralbes divendres passat, "res més". 

És la primera resposta que arriba des de la Moncloa a l’anunci de Torra, que va revelar la seva proposta a Sánchez en l’ofrena floral davant de la tomba de l’expresident Francesc Macià, tot i que només va citar tres dels 21 punts plantejats: desfranquitzar Espanya per aïllar el feixisme i la ultradreta, la regeneració democràtica i ètica política, i mediació internacional per resoldre el conflicte amb Catalunya. Aquesta crida a un àrbitre internacional –que ja havia revelat dilluns el vicepresident del Govern, Pere Aragonès– el president ja l’ha plantejat en diverses ocasions sense èxit, tant en l'àmbit estatal com en ambaixades europees. 

Defensa de Moncloa

Des de Moncloa van rebutjar les acusacions relacionades amb una suposada voluntat del Govern espanyol d’ocultar l’existència del document entregat per Torra. En una jornada en què tot estava mesurat al mil·límetre, el Govern entén que no es podia parlar d'una proposta que no havia estat pactada prèviament, argumenten les fonts consultades per Europa Press, que no han volgut ni tan sols valorar un a un els 21 punts de Torra.

Al tractar-se d'una proposta que només representa Torra, és aquest qui ha de donar explicacions sobre el mateix document. El Govern, van indicar en un primer moment fonts de Moncloa, respondrà "en el seu moment" al document del president. I ara com ara aquesta resposta és que l’única proposta, l’únic lloc comú que permet construir alguna cosa a Catalunya, és el comunicat conjunt difós a l’acabar l’entrevista entre el cap de l’Executiu i el president.

Cal veure si Sánchez aprofundeix la seva resposta en la roda de premsa que té previst oferir el pròxim divendres 28, després de l’últim Consell de Ministres de l’any.

En aquesta compareixença, Sánchez farà balanç del seu mandat i previsiblement abordarà les novetats del conflicte a Catalunya després de la seva visita a Barcelona. Al cap i a la fi, el president no ha reflexionat en públic després de la seva trobada amb el mandatari català.

Notícies relacionades

Sánchez va quedar amb Torra de dur a terme una nova trobada el gener entre representants dels seus dos governs per intentar avançar en la recerca d'una solució al “conflicte sobre el futur de Catalunya”, que van reconèixer tant l'Executiu espanyol com el Govern català en un comunicat conjunt pactat després de la seva entrevista.

El problema és que encara persisteixen diferències notables sobre les vies que defensen un i altre per resoldre'l. Si el Govern de Torra insisteix que es permeti a Catalunya exercir el dret d’autodeterminació, l’Executiu de Sánchez no accepta cap altra cosa que el reforç de l’autogovern català a través d’una reforma de l’Estatut, però rebutjant de ple l’autodeterminació, perquè no hi cap a la Constitució.