LA CAUSA PER L'1-O

Rull, Turull i Sànchez recorren la negativa del Suprem a enviar el judici del procés a Catalunya

Els tres encausats recorren en súplica o demanen la nul·litat per esgotar tots els tràmits i deixar la via oberta al Tribunal Europeu de Drets Humans

lainz45778229 madrid 06 11 2018   tribunal supremo  foto  jose luis roca181106191053

lainz45778229 madrid 06 11 2018 tribunal supremo foto jose luis roca181106191053 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

Els exconsellers Josep Rull, Jordi Turull i l’expresident de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) Jordi Sànchez han presentat recurs contra la interlocutòria per la qual el Tribunal Suprem va confirmar aquest dijous la seva competència per jutjar-los pel procés independentista a Catalunya. La petició no té caràcter suspensiu, i per aquest motiu no suspèn el termini de deu dies donat als seus advocats perquè presentin escrit de defensa de cara al judici, l’inici del qual es fixarà per a les pròximes setmanes.

En principi no hi pot haver recurs d’apel·lació contra la decisió donada a conèixer ahir pels set magistrats que jutjaran aquest assumpte, segons fonts del Suprem. No obstant, la defensa dels exmandataris afirma que la llei processal no és clara sobre això i reclama que de tota manera es faci "com a recurs de cassació o com a recurs de súplica o, en cas d’entendre’s que no hi pot haver cap recurs, com a incident de nul·litat d’actuacions," a fi que no se’ls impedeixi acudir en el futur al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) per no haver esgotat la jurisdicció ordinària.

A la resolució, l’alt tribunal va confirmar la seva competència per enjudiciar el procés independentista, tot i que va aixecar de la banqueta sis dels acusatsva aixecar de la banqueta sis, cinc d’ells membres de la Mesa del Parlament i una exdiputada de la CUP que havien sigut processats tan sols pel delicte de desobediència. Aquestes persones hauran de ser jutjades ara al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), mentre que els dotze processats restants, entre els quals hi ha els recurrents, seran jutjats al Suprem.

Criteris sense base legal

La defensa afirma que a la seva interlocutòria d’ahir el tribunal presidit per Manuel Marchena genera 'ex novo' fins a cinc criteris per justificar la seva competència que no tenensuport legal exprés i que no s’havien aplicat en cap precedent anterior a aquesta causa. Així, insisteixen que la decisió de la sala "no aconsegueix precisar ni un sol element típic de la rebel·lió rebel·lióo la malversació esdevingut fora de Catalunya.

Notícies relacionades

Aquesta defensa considera, a més, que la decisió de la sala d’assumir la competència per al coneixement de la present causa conculca el dret fonamental dels seus mandants al jutge ordinari predeterminat per la llei (article 24 de la Constitució) i a un procés equitatiu (article 6 del Conveni Europeu de Drets Humans).

D’altra banda, recorden que els processats "no comptaran al seu moment amb la possibilitat de recórrer la sentència condemnatòria que pugui recaure al seu dia", cosa que sí que passaria si es jutgés l’assumpte al TSJC.