NOVA ETAPA

Marta Bosquet (Cs), nova presidenta del Parlament andalús amb el recolzament de PP i Vox

Endavant Andalusia es desmarca de l'acord i el PSOE recolza la seva candidata

marta-bosquet-nueva-presidenta-del-parlamento-andaluz / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La diputada deCiutadansper la província d’Almeria Marta Bosquet ha resultat aquest dijous elegida presidenta delParlament andalúsamb un total de 59 vots dels 109 parlamentaris andalusos (la majoria absoluta són 55), en el transcurs de la sessió constitutiva de la onzena legislatura autonòmica.

Aquests vots responen a l’acord tancat entre elPP,CsiVox, ja que els seus parlamentaris sumen els 59 suports que ha collit la candidatura de Marta Bosquet –26, 21 i 12, respectivament–. Després de les eleccions andaluses del 2 de desembre, populars i taronges han pactatun acord de governabilitata Andalusia que, juntmaent amb el pacte programàtic, comporta que la presidència del Parlament autonòmic recaigui en la formació taronja i la direcció del Govern, en mans del PP.

Juan Marín (Cs) i Juanma Moreno Bonilla (PP). / EFE / JULIO MUÑOZ

Dues parlamentàries s’han disputat la presidència de la Cambra, ja que només Cs iEndavant Andalusiahan presentat una candidata per al lloc, –Inmaculada Nietoen el segon cas, que ha obtingut 50 sufragis–. Així, el PSOE andalús ha optat per no presentar-hi cap candidatura apel·lant a “la pluralitat i la generositat que requereix un moment com aquest”; el PP andalús i Vox tampoc han optat a aquest lloc, si bé això respon a l’acord que han tancat amb Cs per al repartiment de la mesa.

Ronda de contactes

D’aquesta manera, Bosquet es converteix en la tercera presidenta del Parlament andalús en la història de l’autonomia –després dels casos de les socialistesMar MorenoiFuensanta Coves–, i la primera de Cs. Bosquet agafa així el relleu del socialistaJuan Pablo Duránen la presidència del Parlament andalús, que per segona vegada en la seva història estarà en mans d’un partit diferent del PSOE, com va passar ambDiego Valderas(IU) en la quarta legislatura (1994-1996).

La nova presidenta serà a partir d’ara qui dirigirà la ronda de converses amb els grups i qui proposarà el candidat a la presidència de la Junta, que serà Juan Manuel Moreno.

El paper de la ultradreta

Aquest matí, el líder de Cs a Andalusia, Juan Marín, ha negat que la seva formació hagi assolit cap tipus d’acord amb Vox sobre la composició de la mesa del Parlament. “Només hem pactat amb el PP”, ha dit. En qualsevol cas, perquè Bosquet fos presidenta de la Cambra, era necessari el recolzament ultradretà.

Notícies relacionades

Des de Vox, Javier Ortega Smith ha afirmat aquest dijous que fins i tot se’ls han ofert conselleries, cosa que fonts populars han negat a ‘Libertad Digital’. D’altra banda, el secretari general del PP, Teodoro García Egea, ha posat de relleu que el seu partit hagi aconseguit “posar d’acord tant Vox com Ciutadans” per formar Govern.

Precisament, el representant de Vox a la mesa del Parlament andalús (on ostentarà una de les secretaries) serà l’advocat gadità Manuel Gavira. D’aquesta manera, es convertirà en el primer membre d’aquest partit que ocupa aquest lloc en una cambra parlamentària aEspanya.