PROCÉS A UN EMPRESARI MALLORQUÍ

El jutge del 'cas Cursach' torna els mòbils als dos periodistes

Els informadors requereixen que se'ls expliqui si s'han sostret dades dels aparells confiscats

zentauroepp46235250 graf5913  palma de mallorca  12 12 2018   los periodistas de181213182721

zentauroepp46235250 graf5913 palma de mallorca 12 12 2018 los periodistas de181213182721 / CATI CLADERA

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El jutge de Palma de Mallorca instructor del 'cas Cursach' sobre una trama de presumpta corrupció, Miguel Florit, ha ordenat la devolució dels telèfons mòbils i del material informàtic requisat als periodistes José Francisco Mestre, del ‘Diario de Mallorca’, i Blanca Pou, d’Europa Press. Els aparells van ser confiscats el passat 11 de desembre per esbrinar l’origen de diverses informacions que van publicar sobre aquest cas. La confiscació va provocar una onada de protestes d’informadors i la presentació d’una querella contra el magistrat per part dels mitjans de comunicació afectats

Els dos periodistes van ser requerits via telefònica el passat 24 de desembre perquè es personessin al jutjat per recollir els seus mòbils, si bé la defensa que els representa ha sol·licitat que la resolució "es notifiqui en la forma deguda", "amb assenyalament de dia i hora per a la devolució" del material requisat. També ha demanat que els informi per escrit sobre el lloc on han sigut dipositats aquests objectes, les persones que hi han tingut accés i si se n’ha realitzat alguna examen o còpia. En el supòsit que hauria sigut així, se sol·licita que els informi sobre quines dades se n’han extret i el seu lloc d’emmagatzemament.  

La Policia Nacional va detenir el passat dia 18 per revelació continuada de secrets en el ‘cas Cursach’ un inspector que va ser responsable del grup de Blanqueig de la Direcció de les Balears que va investigar aquesta presumpta trama de corrupció i a un altre agent que va intervenir en el cas.

El 'cas Cursach' és el procés judicial per presumpta corrupcióentorn de l’empresari i magnat del lleure nocturn mallorquí Bartolomé Cursach, una troca en el qual també hi ha enredats policies locals i polítics. El cas investiga, entre altres moltes coses, una presumpta trama de connivència entre responsables de discoteques i locals de lleure i policies locals de Palma i Calvià per afavorir als negocis de l’empresari, intocable dominador durant dècades de la nit mallorquina.

Bartolomé Cursach.

Querella contra el jutge

Europa Press i el 'Diario de Mallorca', juntament amb els dos periodistes afectats han presentat una querella al Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB) contra Florit que va ser qui va ordenar la confiscació de telèfons mòbils d’aquests professionals, en el marc d’una investigació relacionada amb el ‘cas Cursach’, per tal de determinar l’origen d’una informació periodística.

Notícies relacionades

La querella considera que la interlocutòria de Florit constitueix "un atac letal a una de les normes essencials per al desenvolupament de la vida en democràcia" i que s’ha produït una conculcació del secret professional del periodista "desenraonada i insòlita".

 

Temes:

Balears