EL DESAFIAMENT SOBIRANISTA

Susana Díaz no descarta l'aplicació del 155

La presidenta de la Junta en funcions considera que el Govern "ja fa massa temps que se salta les normes"

abertran46125993 andalusian regional president susana diaz attends a meeting 181225174805

abertran46125993 andalusian regional president susana diaz attends a meeting 181225174805 / MARCELO DEL POZO

2
Es llegeix en minuts
Agencias

La presidenta de la Junta en funcions, Susana Díaz, ha rebutjat que hi hagi un conflicte polític a Catalunya "d’igual a igual entre dos governs" perquè des de l’Executiu català s’està "protagonitzant permanentment un enfrontament amb l’Estat, a la Constitució i al respecte a l’Estat de Dret."

En una entrevista a la cadena SER, Susana Díaz ha dit que defensa el diàleg però també el compliment "clar i nítid" de l’Estat de Dret. Preguntada sobre si aposta pel diàleg o per l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, Díaz ha respost que "el diàleg sempre és possible quan es respecten les lleis i aquestes són iguals per a tothom i el seu compliment també".

"A Catalunya, els governants ja portenmassa temps saltant-se les normes", ha assenyalat la dirigent socialista, que ha indicat que Rajoy havia d’haver aplicat abans l’article 155 i no s’hauria donatl’"espectacle" de l’1 d’octubre.

El 21-D i els CDR

Per a la cap de l’Executiu andalús en funcions, "hi ha un enfrontament permanent i es pot veure en els esdeveniments dels últims dies a les autopistes de peatge o a l’escenari que es va haver de veure perquè el Govern celebrés el seu Consell de Ministres a Barcelona".

Si davant d'aquesta situació creu que s’hauria d’aplicar l’article 155, ha dit que "la Constitució hi és per protegir-nos sempre que algú se salti l’Estat de Dret; és la fortalesa de la nostra democràcia i crec que no es pot plantejar la qüestió de Catalunya com unes discrepàncies d’igual a igual entre governs".

"En absolut, el Govern de la Generalitat està protagonitzant un enfrontament amb l’Estat, la Constitució i l’Estat de Dret, no és un conflicte entre dos governs d’igual a igual", ha insistit Susana Díaz, que ha destacat que el Govern central té mecanismes i garanties constitucionals per fer-hi front.

L’arribada de l’‘Open Arms’

Notícies relacionades

Sobre un altre tema, amb referència a la possible arribada del vaixell ‘Open Arms’ a Algesires (Cadis) amb més de 300 immigrants, Díaz ha assegurat que no té informació d’aquesta arribada i que el Govern central de moment no li ha comunicat res relacionat amb aquest tema. Si bé ha considerat necessària una resposta col·lectiva per part d’Europa al problema de la immigració a través d’una cimera, per evitar que partits "racistes" provoquin enfrontaments "sense pudor ni complexos".

Davant l’obertura de nou del debat de la presó permanent revisable al nostre país, després de l’assassinat i la violació de Laura Luelmo, la socialista ha defensat que no s’ha de governar ni legislar "en calent", sinó que cal tenir "prou calma, fortalesa, serenitat i prudència per legislar des de la reflexió".