MESURES EXECUTIVES

¿Què aprovarà el Consell de Ministres de Barcelona?

El Govern aprova avui la pujada del SMI, l'augment de sou de funcionaris i inversions en carreteres a Catalunya

zentauroepp46326096 sanchez y borrell181221104427

zentauroepp46326096 sanchez y borrell181221104427

3
Es llegeix en minuts
Agencias

El Govern té previst aprovar durant la reunió del Consell de Ministres d’aquest divendres la pujada del salari mínim interprofessional (SMI), un augment en les retribucions per a funcionaris i inversions en carreteres de Catalunya. Així mateix, es tractarà la reforma de la tipificació dels delictes sexuals en el Codi Penal per estudiar l’enduriment les penes per agressió sexual i s’aprovarà el canvi de nom de l’aeroport de Barcelona-el Prat pel de Josep Tarradellas, segons ha avançat la cadena SER.

El Consell de Ministres se celebra a Barcelona, i és la segona vegada des que Pedro Sánchez va arribar a la Moncloa que aquest conclave surt de Madrid, després de la reunió que va tenir lloc a Sevilla el 26 d’octubre passat, enmig de protestes i talls de carreteres a tot Catalunya. [Seguiu les últimes notícies de Barcelona i Catalunya aquest 21 de desembre en directe].

En concret, l’Executiu aprovarà la pujada del SMI a 900 euros mensuals en catorze pagues a partir de l’1 de gener, cosa que suposa un augment del 22,3% respecte a la quantitat actual, de 735,9 euros al mes.

Aquest increment del SMI és fruit del’acord que va aconseguir l’Executiu amb Units Podem per als Pressupostos Generals de l’Estat del 2019 i, segons va destacar fa uns dies el president del Govern, Pedro Sánchez, es tracta d’un increment que "impugna la devaluació salarial" soferta els últims anys com a conseqüència de la reforma laboral del 2012, realitzada pel Govern del PP.

La quantitat del salari mínim s’aprova habitualment per decret a finals de desembre, per a la seva entrada en vigor l’1 de gener de l’any següent.

Pujada per als funcionaris

Així mateix, també està previst que s’acordi la pujada salarial dels treballadors públics per al 2019, que serà com a mínim del 2,25%, xifra a què podrà afegir-se un 0,25% lligat a l’evolució del PIB i un 0,25% més procedent de fons addicionals.

En total, en un escenari de màxims, la pujada salarial pot arribar al 2,75%, tot i que per a això el PIB hauria de créixer l’any que ve un 2,5% i la previsió és que ho faci un 2,3%.

Aquest increment del salari dels empleats públics és fruit d’un acord que els sindicats van aconseguir amb el Govern del PP i que l’Executiu socialista es va comprometre a aplicar.

Millores a les carreteres catalanes

Igualment, en la reunió d’aquest divendres a Barcelona també està previst que s’abordin diverses autoritzacions de contractes d’obres en carreteres de Catalunya per un valor d’uns 112 milions d’euros.

El ministre de Foment, José Luis Ábalos, ja va avançar a començaments d’aquest mes una inversió del Govern en conservació de carreteres a Catalunya per valor de 85 milions d’euros, que se sumaran als 50 milions d’euros autoritzats el setembre per a contractes de conservació integral de carreteres de Barcelona i Lleida.

També en matèria d’infraestructures, està previst que s’aprovi el conveni que desbloquejarà 1.800 milions d’euros destinats a carreteres per a les Canàries.

Subvenció per a persones ocupades

L’Executiu també preveu estudiar una subvenció per valor de 350 milions d’euros en accions formatives en l’àmbit estatal, prioritàriament dirigides a treballadors ocupats.

Aquesta mesura va ser anunciada aquesta setmana per la ministra de Treball, Magdalena Valerio, que va explicar que a causa de "disfuncions" de la llei de formació per a l’ocupació no s’han convocat, ni el 2017 ni el 2018, plans de formació per a ocupats, cosa que ha provocat la fallida de centres i entitats formatives, així com que hi hagi territoris on no s’han dut a terme accions d’aquest tipus i ha generat inseguretat jurídica.

Penes per agressió sexual

Notícies relacionades

També està previst que s’aprovi la creació d’una comissió de treball per a la restitució de l’honor de membres de les reials acadèmies i acadèmies d’àmbit nacional sancionats durant la guerra civil i la dictadura, i el reconeixement del caràcter injust i il·legítim de les sancions imposades a acadèmics històrics de la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals cessats durant la dictadura.

Finalment, previsiblement es donarà llum verda a uns informes de la ministra de Justícia, Dolores Delgado, sobre l’estat dels treballs del consell assessor per a la revisió de la llei d’enjudiciament criminal des d’una perspectiva de gènere i de l’estat de l’encàrrec a la Comissió General de Codificació de l’informe que ha d’analitzar els delictes d’agressió i abús sexual.