Consell de Ministres A CATALUNYA

Casado endureix el discurs i acusa Sánchez de "traïció"

El PP demana que el president del Govern comparegui en el Congrés per explicar la seva reunió amb Torra

Ciutadans retreu a l'Executiu la seva "inacció" i torna a demanar mà dura i convocatòria d'eleccions

zentauroepp46310213 madrid 19 12 2018  politicasesion de control al gobierno   p181219110921

zentauroepp46310213 madrid 19 12 2018 politicasesion de control al gobierno p181219110921

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El PP i Ciutadans endureixen el seu discurs contra el Govern després de la reunió de Pedro Sánchez amb Quim Torra a Barcelona. El líder dels conservadors, Pablo Casado, va elevar el to i va acusar aquest divendres Pedro Sánchez de cometre un "acte de traïció Espanya", mentre que el de Cs, Albert Rivera, li va exigir que convoqui eleccions generals "si no està disposat a aplicar la Constitució". [Segueix les últimes notícies de Barcelona i la resta de Catalunya en directe.]

El president del PP va assegurar que la reunió entre els dos presidents a Barcelona suposa “la negociació de laruptura de la sobirania nacional” i va assegurar que “després del d’ahir [per dijous], el centre de comandament de l’independentisme català ja és al palau de la Moncloa”. Des de Mallorca, Casado va anunciar que el seu grup ha sol·licitat la compareixença urgent de Sánchez al Congrés dels Diputats per donar explicacions sobre la trobada amb Torra, que, segons el parer del cap dels conservadors, suposa una "humiliació". En la seva retòrica de flagell al Govern per la crisi a Catalunya, va tornar a demanar mà dura; és a dir, l’aplicació immediata de l’article 155 de la Constitució i la convocatòria de comicis generals.

Rivera, des de Barcelona, va exigir també a Sánchez que avanci les legislatives “si no està disposat a aplicar la Constitució” a Catalunya a través del 155. "Que convoqui eleccions ja i que ens deixi a altres que apliquem la Constitució", va subratllar en roda de premsa en el Parlament després de reunir-se amb el seu grup, i va tornar a retreure al president del Govern que es recolzi en els grups independentistes per governar.

“Votarem i que el poble espanyol decideixi si vol posar el Govern d’Espanya en mans de Torra o dels constitucionalistes”, va afegir. 

"Caos institucional"

Notícies relacionades

La líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, també va retreure que l’Executiu "miri cap a un altre costat" davant dels "actes il·legals" contra el Consell de Ministres i va remarcar que els boicots i manifestacions dels Comitès de Defensa de la República (CDR) van afectar molts ciutadans de Catalunya.  La dirigent taronja va carregar les tintes contra l’Executiu, a què acusa d’inacció. "Em preocupa que això ho hàgim normalitzat. Catalunya està en una situació de caos institucional. Sens dubte, no s’hauria de donar per fet que des del Govern no es digui res davant de la convocatòria d’actes il·legals per tallar carreteres”, va assenyalar Arrimadas.

Sobre el comunicat conjunt que van emetre després de la reunió al Palau de Pedralbes, i en el qual van acordar mantenir les vies de diàleg entre els dos executius, Arrimadas ha lamentat que l’independentisme hagi "guanyat" davant el Govern central i critica que s’hagi imposat la idea que hi ha un diàleg entre Espanya i Catalunya. "No és un problema entre Catalunya i Espanya, sinó entre catalans. De més de mig Catalunya amb el Govern de la Generalitat. Aquesta reunió dona la raó al nacionalisme, a l’assumir que aquest és un problema estrictament polític quan hi ha hagut violacions jurídiques”, va dir.