PROCÉS INTERN

Iglesias revalida la seva candidatura a la Moncloa amb el 89,3% del recolzament en les primàries

El secretari general del partit ha obtingut 53.524 vots, que el situen com a candidat de Podem a les pròximes eleccions generals

La xifra de participació se situa en el 12% del cens total de Podem, lleugerament superior al 10% exigit als estatuts

zentauroepp45998816 graf4716  madrid  23 11 2018   el secretario general de pode181123223027

zentauroepp45998816 graf4716 madrid 23 11 2018 el secretario general de pode181123223027 / Luca Piergiovanni

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Un dia després que Pablo Iglesias s’acomiadés del Congrés per disfrutar de tres mesos de permís de paternitat, el secretari general de Podem ha revalidat la seva candidatura a la presidència del Govern gràcies al vot del 89,3% (53.524 recolzaments) dels que van participar en les primàries del partit.L’11% restant ha decidit deixar la seva papereta telemàtica en blanc davant de l’absència d’altres candidats per poder recolzar.

Segons fonts del partit, els recolzaments que ha rebut Iglesias en aquest procés intern superen en més de 5.000 els vots els que va obtenir en les primàries que va celebrar la formació el 2015, prèvies a les eleccions generals del 20 de desembre, en les quals va aconseguir un total de 48.494.

Els participants en les primàries, tan sols el 12% del cens total de Podem, han decidit que siguin la majoria delscandidats pertanyents a llista del líder morat –Sí que es Pot– els que es presentin al Congrés en les pròximes eleccions generals. Irene MonteroPablo EcheniqueAlberto RodríguezIone BelarraRafa Mayoral i Noelia Vera han sigut, en aquest ordre, els més votats per la militància del partit.

És necessari acudir a la candidata que ha quedat allloc 106 per trobar algú que formi part del projecteEl País que Podem, la candidatura valenciana que esperava disputar a Iglesias alguns llocs en les llistes. Més enrere, allloc 118, és on es troba la persona més votada de la llista 'blanca' al Congrés dels Diputats.

Rècord relatiu de participació

La participació en les primàries de Podem s’ha situat en un 12 % del total d’inscrits en el partit. Un percentatge escassament superior al 10 % exigit als estatuts perquè els resultats siguin vàlids. Des que dissabte passat es va obrir el termini per elegir els candidats de la formació morada al Congrés dels Diputats i al Senat fins a les 23:59 d’aquest dijous, un total de 60.038 persones dels 498.253 afiliats han votat telemàticament. 

Malgrat que la xifra de participació ha estat a prop de deixar sense efecte el procés intern de Podem, des de la direcció del partit destaquen que supera la de les primàries del 2015, on ja va ser elegit Pablo Iglesias com a candidat a la presidència del Govern. En aquella ocasió van ser 59.820 d’inscrits els que van participar, tot i que en termes de percentatges superava el 15 %

Setmanes després que el Consell Ciutadà Estatal de Podem anunciés la celebració d’aquest procés intern, la direcció del partit continua defensant la necessitat d’estar preparats davant d’un possible avançament electoral. No obstant, l’aprovació del camí d’estabilitat aquest dijous al Congrés dels Diputats renova l’esperança en una futura majoria parlamentària que tirarà endavant l’acord pressupostari pactat entre Units Podem i el PSOE. Uns nous comptes que donarien oxigen al Govern per aguantar fins al final de la legislatura. 

Únic candidat

Pablo Iglesias, que el mateix dia que el CCE va aprovar per unanimitat la celebració de primàries va presentar la seva candidatura a la presidència del Govern, no s’ha trobat amb gaires dificultats per ser reelegit com a cap de llista. L’obligació de presentar 1.000 avals per continuar en el procés va tirar per terra la presència de 89 candidats més que es van presentar per desbancar Iglesias en les llistes. Els exigents estatuts interns de Podem han convertit el líder morat en l’únic aspirant dins del partit a optar a la Moncloa.

On sí que va trobar més competència va ser en les llistes al Congrés dels Diputats. Sí que es Pot, l’equip amb què Iglesias es presenta a les primàries, ha tingut com a rival El país que Podem, una candidatura valenciana, i una llista denominada 'blanca'. La proposta d’Iglesias pretenia aglutinar tots els sectors que hi ha dins del partit, incloent-hi els 'anticapitalistes’ i els 'errejonistes'. No obstant, la celeritat amb què s’ha dut a terme aquest procés intern va fer que els dos grups decidissin no presentar-s’hi.

Crítiques a les primàries

Notícies relacionades

El corrent anticapitalista, del qualTeresa Rodríguez és una de les principals figures, va demanar la paralització d’aquest procés intern al considerar que només genera "més desafecció i esquinços interns". "Mantenir aquest model de primàries seria un gran error i una mostra d’irresponsabilitat  i d’anteposar els interessos d’una part per sobre delsinteressos generals", assenyalava en un comunicat el sector anticapitalista, que va prescindir de presentar candidatures.

Les persones afins a Íñigo Errejón també són absents de la llista proposada pel secretari general de Podem. Des que el cofundador del partit va perdre en el congrés de Vistalegre II contra Iglesias i acceptés comandar el projecte morat a la Comunitat de Madrid, els errejonistes han anat abandonant l’espai nacional per centrar-se en l’Assemblea madrilenya. Un exemple és la diputada Tania Sánchez, que acudirà a les eleccions autonòmiques com a número dos d’Errejón.