Torra ofereix a Sánchez un diàleg "efectiu, sincer i valent"

Proposa abordar l'autodeterminació en una cita que podria ser aquest dijous amb tres consellers i ministres

Iceta obre la mà que els dos presidents "parlin de tot" i el president ha garantit la seguretat el 21-D

torra

torra

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / Barcelona

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha afirmat avui en la sessió de control al Govern al Parlamentque estan davant de la "setmana del diàleg" i ha ofert al president del Govern, Pedro Sánchez, si es concreta l’entrevista entre tots dos –possiblement aquest dijous a la tarda, acompanyats de tres consellers o conselleres i ministres–, que es produeixi "amb voluntat de diàleg efectiu, sincer i valent de les dues parts, en aquest moment en què la dreta i la ultradreta espanyola estan com estan és més que mai necessari que aquest diàleg entre governs sigui sincer, honest i realment efectiu".

Torra ha avançat que plantejarà a Sánchez el que ha descrit com els grans consensos de la societat catalana: el rebuig de la monarquia i de la presó per als líders independentistes, la defensa del referèndum, el rebuig de la repressió i del 155 i la defensa de l’escola catalana i la immersió. Per la seva part, Jéssica Albiach, dels comuns, li ha reclamat que atengui l’agenda social catalana, en relació amb reivindicacions de col·lectius sanitaris, educatius, dels funcionaris i els Mossos d’Esquadra. Torra ha garantit que tindrà present l’agenda social i ha aprofitat per anunciar que el pressupost del 2019 incremntará la inversió social en un 10%, cosa que li ha servit per demanar als comuns que recolzin els comptes.

Diàleg intern al febrer

Torra també ha acceptat la necessitat de reactivar el diàleg interior a Catalunya, com li ha reclamat Albiach, i en aquest sentit ha convocat per al 8 de febrer una segona reunió de la taula de diàleg entre partits, que va reunir al Palau el Govern amb JxCat, el PSC, ERC i els comuns.

Iceta obre la porta a parlar de tot

Per la seva part, el líder del PSC, Miquel Iceta, ha proposat a Torra "que es produeixi el contacte entre els dos caps de govern i que des de les posicions de partida molt allunyades, recomanaria que es parli de tot però que aconseguim la recuperació de les relacions institucionals entre els dos governs, possible gràcies al canvi de govern, i que es mantingui i serveixi per arribar a acords i arribar a més de cara al futur".

La seguretat

Notícies relacionades

Torra, d’altra banda, ha assegurat, a preguntes del PP, que es garantirà la seguretat davant de les protestes amb motiu de la celebració del Consell de Ministres el dia 21 a Barcelona. Una data que ha criticat. Amb tot, Torra ha sigut especialment contundent contra el líder del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, per les paraules del líder del PP, Pablo Casado, que han acusat el president de pretendre un vessament de sang. "És intolerable", ha afirmat Torra, que ha exigit sense èxit a Fernández que rebutgi aquestes expressions. Fernández s’ha limitat a tornar a reclamar la dimissió del president. A preguntes d’Inés Arrimadas, tambén ha reiterat "fermesa, serenitat, civisme; no sortirem mai, com no ho hem fet, dels carrils de la democràcia, justícia i la no-violència. No s’inventin relats de violència, que han portat els nostres companys a la presó”. La líder de l’oposició ha acusat el president de "protegir els violents, els justifica, els blanqueja".

Pobresa energètica

D’altra banda, en la sessió de control al Govern, la consellera d’Empresa, Àngels Chacón, ha assegurat que es va reunir ahir amb el Síndic de Greujes, per "intentar coaccionar" les grans empreses subministradores de serveis públics bàsics perquè es comprometin a l’hora de firmar convenis contra la pobresa energètica. Els comuns s’han preguntat si el Govern té por d’exercir aquesta pressió i han denunciat l’incompliment de les grans empreses amb la llei de pobresa energètica.