LA CRISI CATALANA

El fiscal del procés: "Hi va haver un atemptat greu a l'interès d'Espanya»

La defensa de Cuixart: "Se sacrifiquen drets fonamentals per una mal entesa unitat nacional"

El Suprem resoldrà aquest dimecres si manté la seva competència per jutjar els 18 líders del procés acusats

abertran46300365 graf8910  madrid  18 12 2018   el magistrado manuel marchena181218103858

abertran46300365 graf8910 madrid 18 12 2018 el magistrado manuel marchena181218103858 / Ballesteros

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Amb un "avui comença tot" l’advocat de l’exvicepresident Oriol Junqueras i de l’exconseller Raül Romeva, Andreu Van den Eynde, va inaugurar la vista en la qual totes les defenses van plantejar, ja per última vegada, que el judici contra els 18 líders del procés acusats de rebel·lió, sedició, malversació o desobediència se celebri al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya18 líders del procés acusats i no al Tribunal Suprem. Davant tenien la fiscalia, l’Advocacia de l’Estat i l’acusació popular que exerceix Vox, que amb unes o altres paraules van afirmar que ha de ser el Suprem qui jutgi l’"atemptat greu a l’interès general d’Espanya" que es va cometre.

“No tinc els anys d’experiència dels representants de la fiscalia, però mai he estat més convençut del fons d’un assumpte: són polítics fent política i el procés no ha seguit les regles”, perquè, si ho hagués fet, s’hauria investigat i jutjat a Catalunya, va defensar Van den Eynde. Marina Roig, advocada del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, va anar més lluny a l’assegurar que "s’estan sacrificant els drets fonamentals per una mal entesa indissolubilitat de la nació espanyola", i va posar en dubte la imparcialitat del Suprem, a l’haver-se posat de manifest que "és sensible a la ingerència del poder polític", va dir. 

El fiscal de la Sala del Suprem Jaime Moreno va negar la major amb un "aquí no es criminalitza el vot exterior o interior" per passar a explicar que el bé jurídic protegit en aquest judici supera la competència de Catalunya, perquè es va derogar la Constitució amb la llei de transitorietat, cosa que va suposar "un atemptat a l’ordre constitucional", i la declaració d’independència va haver de ser resposta amb l’article 155 de la Carta Magna. “Hi va haver un incompliment de les obligacions de la comunitat autònoma, però també un atemptat greu a l’interès general d’Espanya, que va requerir la intervenció de dos poders de l’Estat", amb referència al Govern de Mariano Rajoy i al Senat.

En aquesta mateixa línia van anar tant Vox com la representant de l’Advocacia de l’Estat, Lucía Pedreño, que va assegurar davant del tribunal que el que va passar a Catalunya va afectar tot el país, perquè "la sobirania espanyola es basa en la indissoluble unitat de la nació".

En català

A l’afirmació de Jordi Pina, advocat de Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, relativa que entre els fets dels que se’ls acusa figura disposar d’un registre de catalans a l’estranger, quan moltes altres comunitats autònomes compten amb una cosa similar, Pedreño va respondre que tot i que sigui així cap d’elles l’utilitza "per a la comissió de delictes i finalitats ja declarades il·legals pel Tribunal Constitucional".

Pina va afirmar que el Diplocat, la compra d’urnes i les campanyes publicitàries no són elements típics del delicte de rebel·lió, sinó, en tot cas, actes preparatoris, i per això no poden determinar el lloc d’enjudiciament. Va anunciar que els seus clients utilitzaran el català en la vista oral, amb la pèrdua de matisos que comporta fer-ho assistit per traductors, segons Roig. Paradoxalment, en instrucció cap dels acusats va voler utilitzar-lo, malgrat que tenien intèrprets a la seva disposició.

Notícies relacionades

Les defenses també van apel·lar al fet que si el Suprem jutja el procés es privarà els acusats de la possibilitat de disfrutar d’una segona instància judicial. Van destacar que, tot i que jutgi els fets el TSJC, l’alt tribunal revisarà la sentència en cassació, com fa habitualment.

El Tribunal Suprem resoldrà previsiblement avui sobre la seva competència, perquè és el termini previst en la llei. Des que va admetre a tràmit la querella que va donar origen al procediment, l’ha defensat, en la línia esgrimida per les acusacions personades.