RUMB 2020

Podem aspira a contenir el "projecte polític reaccionari" del PP, Cs i Vox

El 'govern a l'ombra' del partit morat es reuneix per analitzar la irrupció de Vox

Teresa Rodríguez veu en la desaparició "de la qüestió social com a centre de debat" un dels motius dels resultats d'Endavant Andalusia

abertran46287964 madrid 17 12 2018  politica el secretario general de podemos181217112134

abertran46287964 madrid 17 12 2018 politica el secretario general de podemos181217112134

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, s’ha mostrat taxatiu a l’hora d’assenyalar quin ha de ser el camí de la seva formació: "Contenir un projecte polític reaccionari que amenaça els drets dels espanyols i la continuïtat d’Espanya com un projecte polític en què càpiga tothom". D’aquesta manera s’ha referit Iglesias al possible govern majoritari que s’està forjant a Andalusia amb la suma del PP, Cs i Vox.  

El desastre dels resultatsd’Endavant Andalusia, la coalició formada per Podem i IU, afegit a la irrupció de Vox al Parlament andalús amb 12 escons, va portar la formació morada a convocar a l’espai Rumb 2020. Ha sigut a l’entrada de la reunió d’aquest 'govern a l’ombra' del partit morat on Iglesias ha assenyalat que a "Espanya només serà viable" un projecte polític que encapçali "el patriotisme de les coses de menjar".

Els dirigents de la formació morada, a qui han acompanyat representantsd’En Comú PodemEn Marea i IU, busquen analitzar l’entrada del partit liderat per Santiago Abascal i preparar l’estratègia per a un 2019 que, en paraules d’Iglesias, "serà un any electoral fonamental", en què, a més de comicis europeus, autonòmics i locals, "sembla clar, també, que hi pot haver eleccions generals".

Autocrítica d’Endavant Andalusia

La dirigent andalusa, Teresa Rodríguez, i el seu número dos, Antonio Maíllo, pertanyent a IU, també han anat a la trobada per aportar la seva anàlisi sobre els resultats obtinguts en els comicis del 2 de desembre passat, en què van obtenir 17 diputats, tres menys que l’anterior legislatura.

"Ens hem plantejat tenir aquest debat a foc lent", ha assegurat Rodríguez. Tot i així, la líder autonòmica ha avançat que en el "fons de la situació electoral" hi ha la desaparició "de la qüestió social com a centre de debat i discussió". Reconeix, així, la possible equivocació d’haver centrat la campanya en els drets socials mentre que la resta de partits parlaven de Catalunya.

L’auge de Vox i la majoria parlamentària de partits de dretes l’han portat a assegurar que l’objectiu de la coalició és "confrontar una sortida reaccionària a la crisi". Rodríguez ha anat més lluny i s’ha dirigit al PP, Cs i Vox per advertir-los que "els drets conquerits a Andalusia" no poden ser "moneda de canvi per formar govern".

L’anàlisi de Maíllo sobre els resultats que van obtenir ha sigut clara i senzilla: "Ens llepem les ferides, fem autocrítica, però ens posem ja en situació ofensiva per combatre el discurs que ve de la dreta". Preocupats per les eleccions locals del maig, Podem i IU, que aquest diumenge van tenir les respectives reunions dels seus òrgans de direcció autonòmics, es posen en "termes de combat" per "construir un contrapoder en l’àmbit municipal".  

Reconnectar amb la gent

Notícies relacionades

El líder d’IU, Alberto Garzón, també ha aportat la seva pròpia anàlisi sobre els resultats de la coalició. "Les eleccions andaluses han tornat a demostrar que vivim en un momentd’alta volatilitat", ha assenyalat Garzón abans d’explicar que això "inclou riscos i possibilitats". Una de les oportunitats que ha comentat el dirigent d’IU és la consolidació d’"un espai progressista" davant d’una "dreta radicalitzada" que avança amb una "agenda política de retallades de les conquestes socials.

A més, ha admès que tant Podem com IU han "de reconnectar amb la gent que ha preferit quedar-se a casa en comptes de sortir a votar". Per fer-ho, ha destacat la necessitat d’"organitzar-se malgrat ser "forces diferents" perquè comparteixen un “projecte en benefici de les classes populars".