En llibertat provisional

Marjaliza assegura al jutge que Granados va contractar Villarejo per ocultar el seu compte a Suïssa

El constructor declara que l'exconseller madrileny li va presentar a l'excomissari el 2013 perquè l'ajudés

GRAF9076  MADRID   30 11 2018 - David Marjaliza acude a declarar como testigo en el juicio de la caja B de la contabilidad B del PP  esta manana en la Audiencia Nacional  EFE Luca Piergiovanni

GRAF9076 MADRID 30 11 2018 - David Marjaliza acude a declarar como testigo en el juicio de la caja B de la contabilidad B del PP esta manana en la Audiencia Nacional EFE Luca Piergiovanni / Luca Piergiovanni (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

El constructor David Marjaliza, un dels principals imputats en la Púnica, ha dit avui al jutge que Francisco Granados li va presentar a l’excomissari José Villarejo perquè els ajudés a ocultar el compte que tenia Marjaliza a Suïssa i que havia heretat de l’exconseller madrileny.

Marjaliza, que està col·laborant amb la Fiscalia en aquest cas de corrupció, ha explicat al magistrat que el 2013 Granados li va presentar a Villarejo perquè l’ajudés amb aquest assumpte, que es van reunir tots tres i que després Marjaliza va assistir a diverses reunions amb l’excomissari, han explicat a Efe fonts presents en la seva declaració.

Segons un informe de l’OCU, Granados va transferir el 2007 tots els seus fons a Suïssa (1,6 milions d’euros) a un compte al país helvètic a nom d’una societat de Costa Rica vinculada a Marjaliza, operació amb què aquest últim va ajudar l’exconseller a blanquejar aquests diners.

A la seva sortida de la declaració el mateix Marjaliza ha relatat als periodistes que Granados "va utilitzar Villarejo per intentar paralitzar la Fiscalia de Suïssa", però ha assegurat que desconeix quines gestions va fer l’excomissari. "A mi me'l va presentar i vam tenir un parell de reunions amb ell i després ens va presentar un advocat, Ernesto Díaz-Bastién", que fins fa uns mesos ha defensat l’excomissari en la causa en què se l’investiga arran de la seva detenció enl’operació Tàndem.

Estat de xoc

Marjaliza ha afirmat que aquest advocat "va rebre un pagament", si bé no ha sabut detallar la quantitat que li van abonar entre ell i Granados. Al preguntar-li com podien influir a la Fiscalia suïssa un policia i un advocat espanyol, ha dit que no ho sabia, que ell en aquell moment estava en "xoc" pel bloqueig del compte i que va ser Granados el que li va dir això i van anar a veure'l, fets que situa el 2013.

Més endavant ha concretat que els van posar "dos advocats suïssos que van venir aquí, a Espanya". "Un per a Paco i un altre per a mi, i van estar fent gestions, però després van ser negatives perquè al final van enviar la informació de Suïssa aquí per comissió rogatòria i a partir d’aquí va sortir tot Púnica", ha recordat.

Sobre si sabia com es deien aquests advocats, Marjaliza ha afirmat que només coneixia Díaz-Bastién i que el nom de l’advocat suís no el recordava. Quant al motiu pel qual fins ara no havia confessat els contactes amb Villarejo, ha justificat que els 20 anys de negocis amb Granados "no es poden resumir en 10 o 12 declaracions" i ha assegurat que hi deu haver “un munt de coses més” que no ha explicat perquè no l’hi han preguntat.

Marjaliza també ha parlat de l’operació Kitchen, a través de la qual la Policia, amb Villarejo al capdavant, va tractar de sostreure documents a l’extresorer del PP Luis Bárcenas mitjançant el seu xoferLuis Bárcenasxofer, Sergio Ríos, imputat per aquests fets. Ha explicat que el seu conductor era amic del de Granados i aquest li va comunicar que volien localitzar el número de telèfon del xofer de Bárcenas perquè volien "interceptar algun tipus de documentació".

Documents amb destí a la presó

Notícies relacionades

Segons li van dir, "anaven a interceptar documentació que portava la dona de Bárcenas a Soto del Real", quan aquest va estar en presó preventiva el 2013, però que no sabia exactament el què perquè només li van fer un comentari de "30 segons". "Jo vaig contactar amb el meu conductor i el meu conductor el va localitzar", ha dit per afegir que no va parlar d’això amb ningú més, només avui al jutge.

També ha confirmat que li va aconseguir al xofer de Bárcenas, Sergio Ríos, un pis a Valdemoro amb una rebaixa de 3.000 euros perquè Francisco Granados l’hi va demanar. "Paco m’ho va demanar, els conductors eren amics i m’ho va demanar Paco", ha afirmat, però no ha sabut dir si això va passar abans o després de la gestió per interceptar documentació de Bárcenas. "Crec que va ser fins i tot abans", ha puntualitzat.