Li demanen deu anys de presó

Correa torna a ser acusat per les irregularitats als contractes d'Aena

També s'asseuran al banc dels acusats dos antics responsables de premsa de l'empresa i el comptable de la trama

4
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El líder de la trama Gürtel, Francisco Correa, s’asseurà aquest dilluns de nou al banc dels acusats del’Audiència Nacional, aquesta vegada pels presumptes falsejaments en contractes d’Aena per adjudicar-los a les seves empreses. La Fiscalia Anticorrupció demana per a ell una condemna de deu anys de presó.

El de la peça d’Aena serà el tercer judici del ‘cas Gürtel’ que se celebra a l’Audiència Nacional pel qual, a més de Correa, estan acusats l’excap de premsa de l’empresa pública Ángel López de la Mota i el que va ser el seu número dos, Javier Gavari, que s’enfronten a vuit anys de presó. També s’asseurà al banc dels acusats el comptable de la trama corrupta, José Luis Izquierdo, per a qui el ministeri públic sol·licita set anys.

En l’escrit d’acusació, Anticorrupció atribueix als dos exresponsables d’Aena els delictes de prevaricació, frau a les administracions i suborn; a Correa, aquests tres i el de falsedat en document mercantil, i a Izquierdo, els dos últims. Tot això per les adjudicacions a la Gürtel, entre el 2000 i el 2002, de 22 contractes presumptament manipulats per valor de 283.033 euros. Les sessions del judici comencen aquest dilluns i s’allargaran fins a mitjans de febrer.

Suborns i arbitrarietat

En la interlocutòria que va asseure al banc els quatres acusats, el jutge instructor de la Gürtel, José de la Mata, relatava com els dos ex alts càrrecs d’Aena, que depèn del Ministeri de Foment, van desenvolupar les seves funcions una "arbitrarietat patent” i van cometre "una il·legalitat manifesta" en l’adjudicació dels expedients per beneficiar la trama.

A canvi de les adjudicacions, que es van realitzar vulnerant els principis de "legalitat, igualtat, concurrència i publicitat", la trama Gürtel va subornar presumptament López de la Mota amb 67.215,12 euros. Així, va sufragar les obres que es va fer a l’àtic de Villaviciosa de Odón (Madrid), amb un cost de 46.216,74 euros, li va entregar 6.000 euros en efectiu i li va regalar viatges a Disneyland amb la seva família o les illes Canàries per 14.998,38 euros.

Gavari, que "va col·laborar estretament i decisivament" amb el seu cap des de la seva posició en la filial Clasa, va rebre diners per valor de 75.690,33 euros, 61.354 dels quals els va rebre en metàl·lic i 14.336,33, en serveis turístics per a ell i la seva família a Mallorca, Disneyland o Tenerife.

Irregularitats i contractes urgents

Les irregularitats es van produir, en concret, en cinc adjudicacions que van ser tramitades com a expedients de contractació i 17 que es van aprovar mitjançant la figura de proposta i aprovació de contractació específica (PACE).

A través d’aquests expedients les empreses de la trama Gürtel FCS, Pasadena Viajes, Special Events i TCM van organitzar la presència d’Aena en la Fira Internacional de Turisme (FITUR) de Madrid els anys 2001 i 2002, al Barcelona Meeting Point o en altres simposis com Expo Ocio o I+D Eurocontrol.

Els contractes es van realitzar amb una declaració d’"urgència", que en tots els casos era "inadequada i improcedent", segons el jutge. Les ofertes sempre es feien a les mateixes empreses i, en almenys un cas, amb referència a la fira Expo Ocio 2002, la data d’adjudicació era posterior a la de celebració del contracte.

El jutge manté que López de la Mota i Gavari "coneixien perfectament la il·legalitat" de la seva actuació, que consistia a simular "la concurrència d’una urgència inexistent" per utilitzar el procediment negociat sense publicitat i convidar als concursos únicament les empreses de Correa.

El líder de la trama, condemnat a 57 anys i tres mesos

El d’Aena serà el tercer judici del ‘cas Gürtel’ que acull l’Audiència Nacional. El primer, que va durar un any i un mes i va condemnar Correa a 52 anys de presó, va versar sobre la primera època d’activitats de la trama. El segon va jutjar la presumpta comptabilitat B del PP valencià i el líder de Gürtel va ser sentenciat a cinc anys i tres mesos de presó.

Encara queden per jutjar les peces relacionades amb l’organització de la visita del Papa a València el 2006 i la relativa a presumptes adjudicacions irregulars concedides per l’Ajuntament de Jerez (Cadis). D’altra banda, encara s’està instruint a l’Audiència Nacional la peça Època II: 2000-2009, relacionada amb l’activitat de la trama a Boadilla del Monte i Arganda del Rey (Madrid) i la coneguda com a 'papers de Bárcenas' o 'caixa B', sobre el presumpte finançament il·legal del PP.

Notícies relacionades

Recentment també es va acordar la reobertura de la investigació sobre les adjudicacions de la Generalitat valenciana a Orange Market, una de les empreses de la Gürtel, concretament per saber qui les ordenava, després de les revelacions de Francisco Correa, Ricardo Costa Álvaro Pérez ‘el Bigotes’, durant el judici pel finançament irregular del PP valencià que apuntaven directament a l’expresident autonòmic Francisco Camps. La Fiscalia Anticorrupció ja ha demanat la imputació d’aquest.

Es dona la circumstància que els tribunals que jutgin les pròximes peces estaran formats per, entre d’altres, el magistrat Fernando Andreu, acabat d’estrenar a la Sala Penal de l’Audiència Nacional després de sortir del Jutjat Central d’Instrucció número 4. Serà, a més, el ponent en algunes.