REIVINDICACIÓ A LA PRESÓ

Jordi Turull, ingressat a la infermeria de Lledoners el seu 14è dia de vaga de fam

Després de gairebé dues setmanes sense ingerir aliments, Sánchez i Turull comencen a patir les conseqüències del dejuni

El Suprem, tribunal del qual depenen els presos, no ha sigut informat del deteriorament del seu estat de salut

turull

turull

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

L’exconseller Jordi Turull ha sigut ingressat a la infermeria de la presó de Lledoners el seu catorzè dia de vaga de fam, segons ha publicat el seu metge, el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, a Twitter. El deteriorament de salut del diputat català no ha sigut comunicat al Tribunal Suprem ni pel facultatiu ni pel centre penitenciari, malgrat que es troba pres per decisió d’aquest tribunal en la causa per rebel·lió, sedició, malversació o desobediència que segueix contra ell i 17 líders més del procés, van informar fonts jurídiques a EL PERIÓDICO. 

“Aquesta nit farà dues setmanes des queJordi Sánchezi Jordi Turull van iniciar la vaga de fam. Malgrat mantenir-se estables, el temps transcorregut i la situació individual han fet aconsellable l’ingrés de Jordi Turull a la infermeria del centre penitenciari de Lledoners”, ha escrit Jaume Padrós a Twitter

En el Suprem preocupa l’estat de salut dels quatre presos que han iniciat una vaga de fam i ha sorprès i, en certa manera, preocupat, no haver sigut informat de la necessitat que Turull ingressés a la infermeria. Hi contribueix que a través de Twitter s’ha sabut que l’exconseller va firmar un testament vital abans d’iniciar el dejuni juntament amb l’expresident de l’Assemblea Nacional Catalana; Josep Rull i Joaquim Forn, s’hi van sumar dos dies després.

L’alt tribunal ha de vetllar perquè tots quatre, igual com la resta d’acusats presos, estiguin en perfectes condicions per declarar en el futur judici que, tret de sorpresa majúscula en la vista del pròxim dia 18, començarà a celebrar-se al gener. Per a això, el Suprem haurà de determinar si és convenient traslladar-los a presons madrilenyes o poden quedar-se a Lledoners fins que comenci la vista oral, quan ja serà obligatori que siguin en presons pròximes a l’alt tribunal. La decisió s’adoptarà pels set magistrats que componen la sala que els jutjarà, previsiblement després de realitzar els exàmens mèdics que correspongui per part del forense.

Tot i que, segons fonts penitenciàries, aquest no sigui encara el cas de Turull, el 1990 el Tribunal Constitucional va avalar l’alimentació forçosa dels presos. Per 10 vots a favor davant dos l’alt tribunal va rebutjar els recursos d’uns presos del GRAPO i va establir que, tot i que l’alimentació forçosa als presos limiti la seva llibertat i integritat, està justificat davant de "la necessitat de preservar el bé de la vida humana".

Reaccions

Els primers a reaccionar a l’ingrés a la infermeria de Turull han sigut els membres de la CUP des del seu Twitter oficial. La secretària general d’ERC, Marta Rovira, que es troba fugida, ha mostrat també el seu recolzament a les xarxes socials.

"No es preveu alimentar-lo"

Notícies relacionades

Segons han informat fonts penitenciàries, Turull es troba a les dependències de la infermeria de Lledoners per ser assistit pels equips sanitaris, tot i que no es preveu començar a alimentar-lo.

En el cas que empitjori, l’exconseller seria traslladat a l’hospital penitenciari de Terrassa (Barcelona), on ingressen els reclusos que necessiten ser atesos en un centre sanitari.