Els terroristes del 17-A tenien informes de la policia sobre com fabricar explosius

Els Mossos troben al mòbil de Youssef Aalla una ordre interna que explica com elaborar 'la mare de Satanàs'

Es tracta del compost que va fer saltar pels aires la casa d'Alcanar la nit abans dels atacs

zentauroepp44566103 180806205711

zentauroepp44566103 180806205711

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat / Luis Rendueles / Juan José Fernández / Ángeles Vázquez

Youssef Aalla, un dels terroristes dels atemptats del 17 d’agost del 2017 que van ser abatuts a Cambrils pels Mossos d’Esquadra, guardava en un dels telèfons mòbils "un document del Ministeri de l’Interior en què es descriu quins són les substàncies precursores necessàries per fer el triperòxid d’acetona (TATP) i s’explica on trobar cada una", segons l’anàlisi feta per la policia catalana que consta en el sumari dels atacs gihadistes de Barcelona i Cambrils i a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO. El TATP, també denominat 'mare de Satanàs’, va ser l’explosiu que els terroristes van fabricar a la casa d’Alcanar després d’haver comprat tots aquests precursors.

Els Mossos van recuperar aquest telèfon a la casa de la família Aalla a Ripoll, el 18 d’agost del 2017, un dia després de l’atemptat de la Rambla. L’anàlisi d’aquest mòbil, de la marca Wiko Lenny, ha permès descobrir que els terroristes van manejar la còpia d’una ordre interna del Ministeri de l’Interior titulada 'Recomendaciones en intervenciones con personas de origen árabe'.

En l’encapçalament es llegeix que aquesta còpia correspon a la Brigada Provincial d’Informació (encarregada de la lluita antiterrorista) de la Direcció Superior d’Andalusia Occidental. Els seus destinataris són els agents de policia que patrullen al carrer.

Es tracta d’un manual de vuit punts que Aalla va rebre, segons l’informe dels Mossos, "probablement a través d’alguna aplicació de missatgeria instantània com ara WhatsApp".

L’anàlisi realitzada pels Mossos posa èmfasi en el punt vuitè d’aquest document policial en poder d’un dels terroristes. Apunta que, si es realitzen inspeccions a sospitosos d’origen àrab, pot buscar-se si porten precursors necessaris per fabricar TATP i s’assenyala textualment on poden comprar-se els components: "Àcid sulfúric (bateria de cotxes), peròxid d’hidrogen (aigua oxigenada), acetona (dissolvent d’esmalt) i catalitzador àcid (suc de llimona)". Els Mossos remarquen que aquest explosiu "va ser el que finalment van decidir fabricar els investigats per perpetrar els atemptats que inicialment es proposaven".

Ja en la fase final de la preparació dels atemptats, i després d’haver consultat centenars de pàgines sobre altres explosius, verins i, fins i tot, coets bomba, els terroristes van aconseguir aquests components en diferents botigues catalanes i van fabricar el TATP a la casa d’Alcanar. Quan estaven deixant-lo assecar, la nit del 16 d’agost del 2017, la ‘mare de Satanàs’ va explotar.

Comprovació de passaports

Els terroristes també van saber, gràcies a aquest document de la Policia Nacional, com els agents intentaven descobrir possibles radicals islàmics. En el punt 2 es recomana als policies que patrullen els carrers comprovar si en el passaport de les persones d’origen àrab consten viatges a l’Iraq, Síria o d’altres que "tinguin frontera amb aquests". També, si tenen en metàl·lic més de mil euros, perquè "podria tractar-se de correus humans".

L’ordre interna dels grups antiterrorristes de la policia també avisava els seus patrullers que identifiquessin i "fessin atenció a les persones d’origen àrab que estiguessin fent gravacions de vídeos en llocs no turístics, especialment en estacions d’autobusos, trens, metro, etcètera... Les cèl·lules terroristes solen gravar les seves accions per penjar-les a Internet".

El telèfon de Youssef Aalla on es va trobar aquest manual d’actuació policial va deixar d’utilitzar-se el 2016, quan es va traslladar a la casa d’Alcanar. Però ha permès als Mossos descobrir que la radicalització del comando terrorista va començar el març del 2015. Ja en aquestes dates, almenys cinc dels futurs assassins formaven part d’un xat de WhatsApp, 'Incha'Allah SWT', en el qual van compartir, el 29 de març d’aquell any, el vídeo on es veu els terroristes que van cometre els assassinats de la revista Charlie Hebdo rematar una de les seves víctimes.

L’anàlisi d’un altre dels telèfons dels terroristes ha revelat que van tenir accés a un segon document del Ministeri de l’Interior i de lluita antiterrorista. Aquesta vegada, els Mossos d’Esquadra el van trobar, segons consta en el sumari, al telèfon de Moussa Oukabir, un altre dels abatuts a Cambrils. I és molt més recent. Es tracta d’una "ordre de servei" de la comissaria de San Blas (Madrid), del 25 de maig del 2017, titulada 'Risc d’atemptat imminent (islamista).

Captures d’Instagram

Els Mossos expliquen que el terrorista va aconseguir aquest document "mitjançant una captura d’imatge de l’aplicació Instagram". Es tracta d’una comunicació interna dirigida als agents de la comissaria en la qual se’ls adverteix que "es podria produir un atemptat tipus suïcida o mitjançant atacs amb vehicle contra població civil"

Notícies relacionades

En la comunicació policial que ha sigut trobada al mòbil d’un dels terroristes, el subinspector anima els seus companys a augmentar la seva protecció, així com a "identificar persones que puguin tenir relació amb islamistes radicals, que portin motxilles, conductors de vehicles que circulen per espais on es reuneixin gran quantitat de persones".

Als mòbils dels terroristes també s’hi han trobat fotografies seves. En una d’elles, feta a la plaça de Catalunya, hi apareixen Omar Hichamy, Houssain Abouyaaquoub, els dos morts a Cambrils,  i Mohamed Houli, que va resultar ferit a Alcanar i ara és a la presó. En altres imatges captades per la càmera del mòbil també hi figura Said Aalla, un altre dels morts a Cambrils. Tots ells tenien una estreta relació, fins al punt que hi ha una foto que estan els quatre al voltant d’una foguera.