ELECCIONS AUTONÒMIQUES

La participació en les eleccions a Andalusia cau gairebé quatre punts respecte al 2015

El PSOE denuncia davant de la Junta Electoral els electors de Vox que han increpat Susana Díaz amb crits de "se t'acaba la ganga" o "Susana, demà a l'atur"

zentauroepp46112817 people wait in line to cast their ballots for the andalusian181202180610

zentauroepp46112817 people wait in line to cast their ballots for the andalusian181202180610 / JON NAZCA

7
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

La participació en les eleccions andaluses baixa respecte a les dades de fa gairebé quatre anys. Amb el 99,15% escrutat, la participació ha sigut del 58,64%, 3,66 punts per sota de la registrada en el 2015 (62,30%). L'abstenció ha sigut del 41,35% (el 2015, va ser del 37,70%) [Segueix les eleccions andaluses el 2018 en directe.]

Els partits atribuïen aquesta baixa participació al fet que diumenge ha agafat molts jornalers del camp en plena recollida de l’oliva, per la qual cosa molts electors no acudiran a votar fins a completar la seva jornada laboral. Així mateix, el bon temps ha afavorit que molta gent sortís al carrer a disfrutar del sol i deixés la votació per a més tard.

Segons les dades facilitades per la Junta d’Andalusiaa les 18.00 hores, cap província arribava al 50% de participació a aquesta hora de la tarda, a tan sols dues hores del tancament dels col·legis electorals. Còrdovaés la província amb més participació fins aquell moment, amb un 48,89% de votants, seguida deGranada(48,49%) iSevilla, amb un 48,05% i sis punts menys que el 2015. AHuelva, per contra, a aquella hora només havien exercit el seu dret a vot el 42,61% dels electors, quatre punts menys que en els anteriors comicis regionals. AMàlaga, l’altra província juntament amb Sevilla on més escons hi ha en joc, la participació se situava a mitja tarda en el 45,68%, també quatre punts per sota.

L’obertura dels centres electorals ha transcorregut amb normalitat, menys aSanlúcar de Barrameda(Cadis), on la falta de paperetes d’Equo ha retardat l’inici de les votacions i, per tant, el tancament de les escoles, que ampliaran el seu horari en 73 minuts, segons van confirmar fonts de la Junta d’Andalusia.

L’incident de la jornada s’ha produït a Sevilla durant la votació de la candidata socialista, Susana Díaz. Fonts socialistes han confirmat que s’ha denunciat davant de la Junta Electoral d’Andalusia els dos interventors de Vox, acreditats com a tal, que van increpar la candidata amb crits de “se t’acaba el xollo” o “Susana, demà a l’atur”.

Els candidats a la Junta d’Andalusia dels principals partits han apel·lat al llarg del matí a la participació. La candidata socialista a la reelecció com a presidenta de la Junta d’Andalusia, Susana Díaz, va ser de les més matineres a l’hora d’acudir a votar. Acompanyada del seu marit i el seu fill, a més de diversos familiars, Díaz es va mostrar convençuda que hi haurà “una participació important” en la jornada d’avui. “Els andalusos són gent molt assenyada i amb un sentit comú per sobre d’altres i aniran a votar massivament per decidir el seu futur”, va assegurar, apuntant que a més de les paperetes que escullin avui “en depenen moltes coses, com el respecte a les institucions, a la convivència i a la nostra democràcia”.

Apoderats expulsats de Vox

Díaz va rebutjar que el resultat de les urnes avui hagi de condicionar la data de les eleccions generals. “Som un territori important, de més de vuit milions de persones, i ens mereixem que es miri a aquesta terra més enllà del dia en què celebrem les nostres votacions”, va dir amb referència que molts líders nacionals estan pendents del que passi avui. Acompanyada del seu fill i el seu marit, així com de la seva neboda –a la qual va cedir l’honor d’introduir la papereta a l’urna–, Díaz va viure un moment tens al ser increpada per dos joves apoderats de Vox que estaven al col·legi electoral.

Des del PSOE van confirmar que a més de denunciar els incidents davant de la Junta Electoral, estan estudiant les mesures a prendre i no descarten altres opcions. Des de Vox han explicat en un comunicat que els dos joves han sigut ja apartats com apoderats per conducta inapropiada el dia de la votació. “Els apoderats de VOX saben perfectament que la seva tasca és supervisar el correcte funcionament de les votacions”, va indicar la formació, mentre que en el seu compte oficial de Twitter, el PSOE andalús condemnava els “insults i desqualificatius” i demanava respecte a les persones i les seves opinions polítiques. “L’ofensa no té cabuda en una societat cívica com és la d’Andalusia”.

Des de Màlaga, on resideix tota la seva família, el candidat a la Presidència de la Junta d’Andalusia pelPP,Juan Manuel Moreno Bonilla, demanava als andalusos que “surtin a votar massivament”, desitjant que ho facin “amb absoluta llibertat i responsabilitat”. “O ara s’opta o després venen les lamentacions”, ha apuntat Moreno, que expressava el seu desig d’una participació més gran respecte a fa quatre anys. “El fet de quedar-se a casa al final porta la malenconia i l’enorme tristesa de no haver sigut partícip d’un dels processos més importants que tenim els ciutadans i de més responsabilitat”, va assegurar.

Moreno Bonilla, que va votar passades les 10.30 hores a l’escola Sagrat Cor de Jesús de Màlaga capital, va estar acompanyat per una nombrosa representació de dirigents del PP de la província, entre els quals el president del partit, Elías Bendodo; o l’alcalde de Màlaga,Francisco de la Torre, així com les diputades en el Congrés Celia Villalobos, Carolina España, a més del senador Manuel Marmolejo. A la seva sortida del col·legi electoral, va reiterar que es tracta d’un “dia esperat pels andalusos i molt important per al present i el futur de la nostra terra”.

La candidata d’Endavant AndalusiaTeresa Rodríguez, acudia a votar acompanyada de la seva parella i alcalde de CadisJosé Manuel González Santos'Kichi'. A la seva arribada al col·legi La Salle Viña de Cadis capital, aprofitava per donar les gràcies a totes les persones que fan avui possible que els andalusos puguin pronunciar-se “sobre el seu futur ens de sobirania popular, el Parlament d’Andalusia i del seu futur govern”, en al·lusió a apoderats, interventors, i presidents i vocals de taula.

“Vull traslladar als andalusos la idea que és important que participin, que facin política, que s’impliquin en el que serà el seu futur govern”, ha apuntat davant dels periodistes. “Som ni més ni menys que els encarregats de gestionar l’educació dels seus fills i filles, i la sanitat dels seus pares i mares”, ha matisat, fet pel qual segons el seu parer resulta clau que hi hagi una participació massiva. “Estic contenta amb la campanya, crec que hem sigut capaços de presentar les nostres propostes”, ha assegurat just abans d’introduir la papereta.

Notícies relacionades

Per la seva banda, el candidat deCiutadansJuan Marín, exercia el seu dret a vot a Sanlúcar de Barrameda (Cadis), en un dia molt especial per ell, ja que com es va encarregar d’explicar, per primera vegada votava la família per complet, ja que el seu fill petit ha arribat ja a la majoria d’edat.  “Avui és l’oportunitat que els andalusos porten esperant 40 anys per portar el canvi que necessita Andalusia”, va indicar abans d’entrar al centre.

Marín ha demanat als andalusos que “es bolquin en massa” a l’hora d’anar a les urnes. “Estem convençuts que el canvi es produirà per treure Andalusia d’on es troba i poder dir als nostres fills que els deixem un futur millor que el que tenim”, ha afirmat, mostrant el seu desig que la jornada sigui “una festa de convivència de tots els andalusos”.