PARLAMENT

Buch nega cap ultimàtum de Torra per purgar la cúpula dels Mossos

Cs i el PPC apel·len al 155 per prendre el control del cos policial autonòmic

buch / periodico

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué / Xabi Barrena / Daniel G. Sastre

El conseller d’Interior, Miquel Buch, s’ha esforçat aquest dimecres a defensar la titularitat de la seva cartera davant l’allau de retrets de tots els grups, des del PPC fins a la CUP, per les últimes actuacions dels Mossos d’Esquadra. Fa mesos que els anticapitalistes demanen la seva dimissió i els conservadors i taronges exigeixen que es posi en marxa l’aplicació del 155 per cessar-lo i pilotar els Mossos des de l’Estat. 

Preguntat per la "inacció" del cos de policia autonòmic durant el cap de setmana passat, quan els CDR van tallar l’AP-7 i van aixecar peatges, Buch ho va negar rotundament després de les preguntes de tres grups parlamentaris: "Ni el president va tenir una ingerència política ni jo mateix, ni tampoc em va donar cap ultimàtum ni cap període determinat d’hores. En cap cas", ha etzibat. 

La reculada que Quim Torra es va oficialitzar diumenge després que afirmés des d’Eslovènia que "esperava que al llarg de la setmana següent es poguessin expressar quins són els canvis en els protocols d’actuació". Uns canvis que junts van decidir congelar després d’analitzar la imatges de l’actuació policial a Girona i Terrassa i definir-la com a "globalment correcta". 

"Lliguen de mans els Mossos"

Des delPPC  han acusat el conseller de "dedicar-se a desacreditar la professionalitat dels Mossos", mentre que des de Ciutadans li han retret que "s’amagui rere l’honorabilitat" del cos policial. "Amb una mà encoratgen la violència i amb l’altra paren i lliguen de mans els Mossos", ha asseverat Carlos Carrizosa.

Buch s’ha defensat censurant que "no s’han preocupat pels Mossos fins ara" i ha assenyalat la falta de finançament i recursos de la policia catalana. "Em sorprèn molt aquesta preocupació quan durant sis anys no han fet res perquè la plantilla s’incrementés. Actualment tenim 200 agents menys i no els he sentit queixar-se ni aquí, ni a fora ni a Madrid", ha conclòs al ser preguntat pels socialistes. 

Més contundent ha sigut la rèplica als populars, després que l’hagin acusat de ser un "agitador i un revolucionari": "A Pablo Casado només li falta la bufanda i la bandera per demanar el 155. [...] Volen tapar el fenomen del comissari Villarejo, ¿estan preocupats pels Mossos o per l’avenç electoral que fa Vox? Només es preocupen per institucions catalanes quan els interessa, perquè quan poden les destrossen", ha sentenciat. 

El conseller d’Interior ha afegit en la seva defensa que la "deixadesa de funcions" de què se l’acusa, hauria d’atribuir-se al ministre d’Exteriors, Josep Borrell, per "no preocupar-se pels presos" i pels camioners que es van veure afectats per la protesta dels ‘armilles grogues’ francesos. 

Notícies relacionades

Carrizosa ha acabat el debat assegurant que "el Govern és aquí per portar-nos a la crisi i a la via dels morts a Eslovènia". 

Torra defensa el cos policial

La CUP ha acusat el Govern de "reproduir com una còpia el dispositiu policial de l’Estat" i d’agredir les persones que combaten la lliure expressió del feixisme. Torra ha replicat que els Mossos d’Esquadra "no es posen en el pim-pam-pum de la política". "No es pot carregar contra un control policial", ha subratllat.