El Govern replica que va actuar davant dels CDR igual que en l'etapa del 155

Buch assegura que l'actuació es va realitzar per criteris "estrictament professionals" i que no hi va haver inacció

foto 3397443

foto 3397443

3
Es llegeix en minuts
Efe / Barcelona

La Generalitat ha replicat aquest dimarts al Govern que els Mossos d'Esquadra actuen sempre per criteris "estrictament professionals" i que no van incórrer en "inacció" durant els talls en autopistes per part dels CDR, davant dels quals van aplicar els mateixos protocols que en l'etapa del 155.

Així ho sosté el conseller d'Interior, Miquel Buch, en una carta, a què ha tingut accés Efe, en la qual respon a la missiva que el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, li va remetre ahir advertint que el Govern ordenarà la "intervenció" de les forces de seguretat de l'Estat si els Mossos continuen sense exercir la seva funció de "garantir l'ordre públic" a Catalunya.

En el seu escrit de resposta a Marlaska, Buch ressalta que el dispositiu dels Mossos d'Esquadra el cap de setmana passat davant de les protestes dels autodenominats Comitès de Defensa de la República (CDR) va garantir "sense cap mena de dubte" que no es produís cap "pertorbació greu ni alteració" de l'ordre públic a Catalunya.

Per aquesta raó, el conseller assegura que el seu departament no comparteix "en absolut" la consideració del ministre que els Mossos d'Esquadra o les autoritats del sistema policial de Catalunya van poder incórrer en una "inacció" durant el tall de l'autopista i l'aixecament de barreres de peatges protagonitzats pels CDR durant el pont de la Constitució.

Criteris professionals

En aquest sentit, apunta que els Mossos van seguir els protocols establerts i van ser dirigits pels comandaments policials, seguint criteris "estrictament professionals i pautes predeterminades segons els estàndards d'actuació homologats, alienes a criteris i interferències de signe polític".

En concret, Buch subratlla que el dispositiu policial desplegat davant de l'aixecament de barreres en diverses àrees de peatge a l'AP-7 i l'AP-2, diumenge 9 de desembre passat, es va dirigir a garantir la seguretat del trànsit, seguint els mateixos protocols que durant el tall de les principals carreteres d'accés a Catalunya per Tarragona, Lleida i Girona protagonitzat per grups d'independentistes el 27 de març passat.

"S’ha de recordar que aquests mateixos protocols policials van ser els aplicats el passat mes de març del 2018 davant episodis anàlegs en autopistes catalanes, quan la policia de la Generalitat es trobava sota la dependència del Ministeri de l'Interior", subratlla el conseller, amb referència a l'etapa d'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

Seguretat ciutadana

Buch lamenta els "trastorns" ocasionats per les protestes a les autopistes, però ressalta que a tota hora els Mossos van garantir la seguretat ciutadana, establint en les seves actuacions "l'equilibri necessari entre l'exercici lliure dels drets i les llibertats de la ciutadania i el màxim respecte als drets fonamentals de reunió i manifestació i a la llibertat d'expressió".

"El dret a la llibertat de mobilitat de les persones va estar garantit a tota hora, mitjançant l'adopció de les mesures més adequades i proporcionals, tendents a garantir aquest dret amb les corresponents desviacions de trànsit i atenció a la seguretat viària", al·lega el conseller.

Segons Buch, el dispositiu desplegat pels Mossos va possibilitar que la xarxa viària catalana "assumís amb normalitat i suficiència" les incidències derivades del tall de via i, en conseqüència, es va evitar que es generés cap alteració "greu o de risc per a la seguretat viària ni per a l'exercici de la llibertat de desplaçament dels ciutadans".

Respecte al manteniment de l'ordre públic, Buch precisa que, vistos els resultats de les actuacions desenvolupades pels Mossos, "es pot concloure, sense cap mena de dubte, que es va garantir a tota hora, sense que es constatés cap pertorbació greu ni alteració de l'ordre públic."

"De forma adequada"

El conseller destaca que els Mossos van actuar amb "celeritat" i de "forma adequada", malgrat que no disposaven d'informació prèvia que els CDR actuarien.

"Un desconeixement –puntualitza– que entenem compartit pels serveis de les vostres Forces i Cossos de Seguretat, ja que no es va generar, per part d'aquests serveis, cap alerta prèvia als mecanismes de coordinació existents".

A més, elogia la tasca de la Unitat de Mediació dels Mossos d'Esquadra durant tota la jornada, fet que va permetre recopilar informació sobre les actuacions de futur dels concentrats.

Notícies relacionades

El conseller anuncia el ministre que la seva Conselleria està avaluant el dispositiu del cap de setmana passat per adoptar les mesures necessàries per "incrementar l'eficàcia de futures intervencions policials davant de possibles circumstàncies similars".

En aquest sentit, insisteix que la Generalitat està oberta al diàleg amb el Govern a l'hora de "contrastar les mesures i alternatives" que puguin suposar una millora en la prestació del servei públic, per la qual cosa apunta que la Junta de Seguretat de Catalunya i la Comissió Mixta de Seguretat podrien ser els marcs adequats per "implementar la deguda col·laboració en aquest àmbit".