DECISIÓ JUDICIAL

Absolts sis acusats de sostreure un senyal independentista a Pals

La sentència afirma que no es va cometre cap furt, perquè el rètol era a terra

El jutge sosté que tampoc s'ha acreditat que el cartell patís realment danys

zentauroepp41641078 barcelona 17 01 2018 politica votaci n para escoger la nueva180524195551

zentauroepp41641078 barcelona 17 01 2018 politica votaci n para escoger la nueva180524195551 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un jutjat de la Bisbal de l’Empordà ha absolt sis persones que van acudir a Pals (Baix Empordà) per retirar llaços grocs i que van intentar emportar-se el senyal que indicava que aquesta localitat s’havia adherit a l’Associació de Municipis per la Independència, que era a terra. La sentència afirma que cap ha comès un delicte de furt, perquè ningú ha aportat proves que els acusats van sostreure el senyal del lloc on el va col·locar l’ajuntament, i tampoc un delicte de danys, ja que la recol·locació del cartell impedeix saber si va patir algun desperfecte. La resolució censura l’actuació de la policia local, que va requerir la identificació dels components del grup al·ludint que desconeixia l’activitat que estaven duent a terme, quan, en realitat, sí que ho sabia.

Els acusats es van adreçar el 6 de juny del 2018 a la població de Pals per retirar de l’espai públic llaços grocs. A l’entrada de l’esmentada localitat, segons la sentència, es van trobar a terra un senyal amb aquest contingut: “Municipi adherit a l’Associació de Municipis per la Independència”. El van agafar i el van introduir en un vehicle.

Identificats

Notícies relacionades

Després, es van traslladar a l’avinguda Europa per continuar traient llaços. Va ser aquí on van ser interpel·lats per dues dones. Una d’elles, que “anava en xandall”, els va requerir que es quedessin al lloc fins que hi arribés la policia local, perquè anaven encaputxats. Els encausats li van indicar que no ho consideraven oportú. Llavors, la veïna es va identificar com a agent municipal. Els sis imputats van esperar l’arribada de la patrulla policial per entregar els seus DNI. Se’ls van intervenir dues bosses de plàstic amb llaços grocs, un cúter, tres pals amb ganxos i l’esmentat senyal.

La sentència absolutòria ressenya que els acusats, defensats per l’advocat Javier Berzosa, no van sostreure el senyal del lloc on era i una prova d’això és que no se’ls va decomissar cap objecte per extreure’l, cosa que dona credibilitat a la versió dels denunciats que se l’havien trobat a terra. El jutge afirma, a més, que tampoc s’ha acreditat l’ànim de lucre que s’ha de donar per a la comissió del delicte de furt, ja que la voluntat dels acusats consistia a retirar llaços grocs perquè són una expressió d’opció política contrària a la seva, i al trobar-se el senyal a terra “van decidir donar-li el mateix final que el del plàstic groc que recullen”. Tots els acusats van declarar que la finalitat era llençar-lo a les escombraries.