ESTRENA A BRUSSEL·LES

Puigdemont demana unitat entorn del Consell per la República

L'organisme que busca internacionalitzar el procés es vesteix de llarg a Bèlgica

Serà presidit per l'expresident fins que se celebrin eleccions, en un màxim d'un any

fcasals46178674 el president quim torra  l expresident carles puigdemont i e181208123740

fcasals46178674 el president quim torra l expresident carles puigdemont i e181208123740 / Natalia Segura

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’expresident català Carles Puigdemontha demanat aquest dissabte a les forces polítiques independentistes unir-se entorn del Consell per la República durant la presentació a Brussel·les d’aquesta organització, que busca internacionalitzar la causa sobiranista i constituir una república catalana “de fet”.

“Demanem una sola cosa als que fan política: els demanem unitat”, va dir Puigdemont, defensant que, d’una altra forma, es perdria l’“autoritat moral” per dir als ciutadans com actuar i “tot l’aconseguit fins ara” per l’independentisme.

“El Consell per la República dona un espai per conjugar aquesta diversitat estratègica, un espai divers, el més divers possible, el més plural possible, perquè la pluralitat també és imprescindible”, va dir l’expresident de la Generalitat.

Puigdemont va insistir a més que aquesta organització, constituïda jurídicament a Bèlgica, permetrà ser “més lliures” respecte a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució i eliminarà “límits” al seu “camp d’actuació”, però dins del marc de l’Estat de Dret “europeu”.

“El Consell anirà allà on no poden arribar les institucions”, va afirmar.

“Assemblea ciutadana”

Quant als pròxims passos d’aquest Consell, Puigdemont continuarà dirigint-lo mentre es convoca una votació entre aquelles persones que s’han inscrit en el denominat “registre ciutadà”, que ja compta amb més de 40.000 d’inscrits, per elegir una “assemblea ciutadana”.

Aquesta elecció se celebrarà en un termini d’entre sis mesos i un any com a màxim.

L’esdeveniment de presentació, conduït per l’actriu Sílvia Bel, es va celebrar al teatre flamenc de Brussel·les KVS i hi van assistir, en una primera sessió, prop de mig miler de persones, que van vestir la sala amb estelades” i van demanar “llibertat per als presos polítics”.

Notícies relacionades

A l’acte van intervenir també els exconsellers fugits Toní Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig, i van fer actuacions musicals Lluís Llach i el raper Valtonyc, que és a Bèlgica per no complir una condemna dictada per la justícia espanyola.

npzdf2mistpg5y4dsu4yc41100 / periodico

Hi han assistit a més el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, i els consellers Jordi Puignerò, Josep Bargallí, Damià Calvet i Laura Borràs, així com representants d’ERC i JxCat.