El Govern afirma que no ha creat el Consell per la República ni l'Assemblea d'Electes

Torra i Puigdemont sempre han dit que es crearia des de l'àmbit privat

puigdemont

puigdemont / Laura Pous

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern ha negat haver creat el Consell per la República il’Assemblea de Càrrecs Electes  com òrgans adscrits a la Generalitat.

“Us informem que no consta cap òrgan ni unitat adscrit a l’Administració de la Generalitat de Catalunya que es digui ‘consell per la república’”, ha respost el Govern a les preguntes registrades per PSC-Units al Parlament.

El diputat del PSC-Units Ferran Pedret va registrar una bateria de preguntes sobre la creació del Consell per la República i l’Assemblea de Càrrecs Electes, les seves funcions, la seva composició, el cost i el finançament.

També va preguntar si el Consell per la República tindria funcions quel’Estatut  atribueix al Govern, si existia alguna relació institucional entre el Govern i una associació que es digui Consell per la República, i com es defensaria si “pretengués usurpar-li les funcions executives o la potestat reglamentària”.

De la mateixa manera va preguntar sobre si l’Assemblea de Càrrecs Electes tenia funcions que corresponen al Parlament i la posició del Govern si una associació volgués usurpar “la representació del poble” al Parlament.

Respostes

El Govern va respondre el 27 de setembre a aquestes preguntes i ho va fer en dues respostes conjuntes –una per al Consell de la República i una altra per a l’Assemblea d’Electes– firmades per la consellera de Presidència, Elsa Artadi.

Les dues es remeten a una informació facilitada pel secretari del Govern, Víctor Cullell, en què assegura que no hi consta cap òrgan adscrit a la Generalitat que es digui Consell per la República ni Assemblea de Càrrecs Electes.

Compromís

El Consell per la República és l’òrgan que van pactar crear JxCat ERC amb l’objectiu d’internacionalitzar el procés independentista sota el comandament de l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, des de Brussel·les.

Des de la formació del Govern al juny, tant Puigdemont com el president de la Generalitat, Quim Torra, han declarat diverses vegades la seva intenció d’impulsar aquest òrgan, però de moment no ha entrat en funcionament.

No obstant, sempre han aclarit que el Consell per la República es crearia des de l’àmbit privat sense el concurs de la Generalitat.

Notícies relacionades

L’Assemblea de Càrrecs Electes va ser un òrgan que va presentar l’AMI el 2016 i havia d’estar formada pels càrrecs electes catalans –diputats, senadors, alcaldes, regidors i eurodiputats–.

Durant l’aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya, aquesta Assemblea d’Electes es va plantejar com a mecanisme per investir a Puigdemont com president de la Generalitat a Bèlgica, mentre s’investia un altre president a Parlament amb funcions efectives, però tampoc es va dur a terme.