Vaga del 19 de novembre

Justícia descompta la part proporcional del sou als jutges i fiscals que van fer vaga

Aquesta vaga és la primera en què es traurà l'aturada del seu salari

zentauroepp45988226 graf3703  madrid  espa a   22 11 2018  la ministra de justic181122170457

zentauroepp45988226 graf3703 madrid espa a 22 11 2018 la ministra de justic181122170457 / J J Guillen

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El Ministeri de Justícia procedirà a descomptar de la nòmina la part proporcional que correspon a tots els jutges i fiscals que van participar en la jornada de vaga del 19 de novembre passat, la quarta que celebraven aquests col·lectius i la primera en què se’ls traurà l’aturada del salari.

En total, 2.559 jutges i magistrats van anar a la vaga en aquella última convocatòria, mentre la xifra de fiscals va ascendir a 1.004, segons les dades que van proporcionar al Ministeri de Justícia el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i la Fiscalia General de l’Estat, respectivament.

No és clar que tinguin dret de vaga

Si bé la regulació del dret a la vaga contempla descomptar el salari brut corresponent a la jornada en què es realitzi per a qualsevol treballador, no és tan clara la situació quan es tracta de membres del poder judicial: jutges i fiscals no tenen oficialment reconegut el dret de vaga, però tampoc hi ha una llei que els hi negui.

De fet, en les tres aturades anteriors, celebrades el 2008, el 2013 i el maig d’aquest any, no se’ls va treure del salari la quantitat corresponent, apuntant a aquest buit legal. Per això, el fet de fer-ho pot ser interpretat com un reconeixement implícit del seu dret a la vaga, tal com plantegen associacions de jutges com la Francisco de Vitoria.

Es van fixar serveis mínims

El seu portaveu, Raimundo Prado apunta que en el cas dels fiscals, es van fixar serveis mínims oficialment, cosa que no van aconseguir els jutges, de manera que es van organitzar ‘motu proprio’ per cobrir els assumptes urgents d’aquella jornada.

Notícies relacionades

Per això, entén que consignar la detracció de la nòmina com a vaga és reconèixer que aquesta és factible i, per tant, en futures ocasions, haurà d’articular-se una provisió de serveis mínims oficial en conseqüència.

Ara, el Ministeri de Justícia que dirigeix Dolores Delgado, que sent fiscal va participar en la vaga del mes de maig passat, ordena treure a jutges i fiscals la part proporcional del salari. Farà el mateix amb els lletrats de l’Administració de Justícia, que van parar dues hores el 16 de novembre i que veuran el brut corresponent descomptat de la seva nòmina.