PROTESTA EN LA JUDICATURA

La meitat dels jutges i fiscals paren per "una real independència judicial"

Un 48,88% dels jutges i magistrats i un 40,59% dels fiscals s'han adherit a la vaga

Les associacions convocants no estan d'acord amb el pacte PSOE-PP per renovar el CGPJ

zentauroepp45959497 barcelona 19 11 2018 pol tica concentraci n de jueces y f181119132542

zentauroepp45959497 barcelona 19 11 2018  pol tica   concentraci n de jueces y f181119132542
zentauroepp45959749 jueces madrid181119134410

/

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Barcelona, Girona, Madrid, Saragossa. Magistrats i fiscals s'han concentrat a la una del migdia a la porta dels edificis judicials d'Espanya per protestar per la "situació inadmissible" de la justícia i la "independència real" del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), l'òrgan de govern dels jutges, la nova composició dels quals van pactar fa uns dies el PSOE i el PP. Aquests dos partits van acordar, fins i tot, qui serà el seu president: Manuel Marchena. Segons el CGPJ, en el cas dels jutges i magistrats, un 46,88% dels professionals (2.559) han secundat la vaga convocada per a aquest dilluns. Quant als fiscals, les dades oficials apunten a un seguiment d'un 40,59% dels membres del ministeri públic.

En l'anterior vaga, el maig passat, 2.916 jutges i magistrats, segons el Poder Judicial, s’hi van afegir; és a dir, un 53%, un percentatge lleugerament superior al registrat aquest dilluns. Aquesta última aturada ha suposat la suspensió de 3.500 actuacions judicials. Segons el CGPJ, només a la Comunitat de Madrid es van suspendre 743 actuacions, mentre que a Catalunya van ser unes 550.

Les associacions judicials que havien convocat l'aturada estimaven, per la seva banda, a les cinc de la tarda, que el 60% dels jutges i el 38,88% dels fiscals havien anat a la vaga. 

Set associacions de jutges i fiscals, fins i tot les de caràcter progressista, van impulsar la convocatòria. Al davant tenen la ministra de Justícia, Dolores Delgado, que fins que va ser nomenada per a aquest càrrec era fiscal i està afiliada a laUnió Progressista de Fiscals, una de les entitats que recolzen l’aturada de 24 hores. La ministra va participar activament en l’última vaga, fa sis mesos. Alguns dels seus companys han portat a col·lació els tuits que va fer en el seu moment. Aquest dijous, Delgado es trobava en el Fòrum Mundial de la Democràcia aEstrasburg(França).

A la porta de la Ciutat de la Justícia deBarcelonail’Hospitalet de Llobregats’han congregat uns 70 jutges i fiscals. La jutge degana,Mercedes Caso, ha llegit un manifest en què aquests juristes reclamen "independència judicial", més mitjans materials, "càrregues de feina saludables", la derogació dels terminis d’investigació i la recuperació dels nivells salarials. La vaga té per objectiu, al seu entendre, la defensa "de l’Estat de Dret i la separació de poders", així com una "justícia de qualitat" que sigui un eficient servei públic.

Escàs seguiment a Catalunya

Molts dels despatxos dels jutges i fiscals aquest matí estaven buits, malgrat que a la concentració hi han assistit pocs membres d’aquests cossos de l’Estat. El seguiment de la vaga ha sigut desigual, però ha provocat la suspensió de declaracions i judicis. En la jurisdicció civil és on ha tingut més repercussió. Segons dades facilitades pelTribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), han secundat l'aturada 307 de 700 jutges i magistrats, la qual cosa suposa un 43,8%, inferior al 62% registrat el mes de maig passat. S'han suspès 550 actuacions judicials. La fiscalia catalana no ha facilitat cap informació sobre la incidència de la protesta.

"La nostra lluita és per un servei millor, i ens és igual qui hi hagi al davant, sigui el govern del signe polític que sigui", ha incidit la jutge degana de Barcelona Mercedes Caso. La magistrada ha criticat un nou episodi "en el permanent qüestionament de l'Estat de dret" ja que, sense respecte pel poder judicial i legislatiu, segons el seu parer, es va anunciar l'acord entre partits sobre el pròxim president del CGPJ.

Els presidents dels tribunals superiors de justícia van redactar un comunicat en el qual explicaven que per raó del seu càrrec no podien afegir-se a la vaga, però que donaven suport a les reivindicacions de les associacions de jutges i fiscals.

Protesta a Madrid

Notícies relacionades

La jutge degana de MadridMaría Jesús del Barco, va ser l'encarregada de llegir el manifest davant dels jutjats de la plaça de Castilla, en què les associacions professionals van denunciar el repartiment dels membres del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). "Avui més que mai hem de sortir a defensar l’Estat de dret i la separació de poders", ha assenyalat.

atlas-20181119-la-mitad-de-los-jueces-y-fiscales-secundan-su-segunda-huelga-en-un-aojx11100 / periodico

"La vaga celebrada el dia d’avui és una ocasió idònia per demostrar que defensem una absoluta separació de poders, un CGPJ realment independent i una carrera judicial fiscal amb unes condicions dignes i al servei de tots els drets dels ciutadans", ha finalitzat Del Barco.