ATURADA A LA JUDICATURA

Delgado s'enfronta a la primera vaga de jutges i fiscals com a ministra

En l'última reunió va advertir els seus excompanys de protestes que l'aturada significava el final de la negociació

Va demanar tres vegades als representants de jutges i fiscals que li concretessin el motiu de la mobilització

zentauroepp45202350 madrid 26 09 2018  pol tica   dolores delgado  ministra de j180926103431

zentauroepp45202350 madrid 26 09 2018 pol tica dolores delgado ministra de j180926103431 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La vida fa moltes voltes. Tantes, que al maig pots ser la primera a manifestar-te amb els companys a la Fiscalia General de l’Estat per mostrar la teva indignació per les polítiques del Ministeri de Justícia i al novembre pots ser la ministra contra qui protesten els teus companys. Això li ha passat aDolores Delgado, que aquest dilluns s’enfrontarà a la vaga general que han convocat les quatre principals associacions de jutges i les tres de fiscals, inclosa la Unió Progressista de Fiscals (UPF), a la qual pertany.

No és la primera protesta a què s’enfronta des que està en el ministeri. La setmana passada van parar els lletrats de l’Administració de Justícia (antics secretaris judicials), amb un seguiment del 45,86%, segons Justícia, i els funcionaris. Però la protagonitzada per jutges i fiscals és la més dolorosa.En l’última reunió amb els representants de les associacions convocants, Delgado els va advertir que si anaven a la vaga es trencarien les negociacions que mantenien per aconseguir les reformes que consideren imprescindibles per a la justícia.

L’avís va ser destacat en un comunicat per la conservadoraAssociació Professional de la Magistratura, la progressistaJutges per a la Democràcia i l’Associació de Fiscals. La UPF va destacar, en canvi, en el que va fer en solitari, que valora "els esforços del ministeri i el fet que s’hagi aconseguit més en quatre mesos que els set anys anteriors amb el Govern del Partit Popular". I va afegir que la seva “unió a la convocatòria de vaga no ho és contra el Ministeri de Justícia actual, sinó com un mitjà per aconseguir que els grups polítics acabin amb la situació actual del servei públic de la justícia, en mínims aquests dies”.

Aquest suport a l’actual equip de Justícia no va ser ratificat per la resta d’associacions, que en el seu comunicat conjunt mostraven escepticisme davant de la nota amb què el ministeri informava de la trobada sota el títol que la protesta no era contra l’equip de Delgado. Les associacions, a més, van assenyalar que “els partits al Govern i a l’oposició sembla que únicament arriben a acords pacífics i sòlids pel que fa al control del poder judicial”, ja que aquell mateix dia es va saber l’acord subscrit entre el PP i el PSOE perquè el magistratManuel Marchenapresideixi el Consell General del Poder Judicial. Van afegir que això passava en un moment de “desafecció de la carrera judicial amb els seus representants i davant d’una crisi d’imatge de la justícia sense precedents”.

Preguntar el motiu

Notícies relacionades

Fonts presents en aquesta reunió assenyalen a EL PERIÓDICO que la ministra va preguntar tres vegades pel motiu pel qual jutges i fiscals mantenien la convocatòria de vaga d’avui, insistint que el concretessin i en la feina que des que havia assumit havia desenvolupat.

Els seus excompanys de protestes són conscients que no tot el que demanen depèn del Ministeri de Justícia, com passava ambRafael Catalá, però consideren que ni tan sols ha portat a la pràctica el que tenia a l’abast, com acabar amb els terminis de la instrucció, que va imposar el PP.