40è ANIVERSARI DE LA CONSTITUCIÓ

Sánchez confia en ERC i el PDECat perquè els Pressupostos avancin

El Govern negociarà amb republicans i exconvergents al gener, quan presenti els comptes

El líder del PSOE aposta perquè un pacte PP-Cs-Vox a Andalusia li permetrà ocupar la centralitat

zentauroepp46160088 madrid 06 12 2018  pol tica   acto de conmemoraci n del d a 181206152037

zentauroepp46160088 madrid 06 12 2018 pol tica acto de conmemoraci n del d a 181206152037 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El Govern intueix que els Pressupostos del 2019 seran en el fil de la navalla fins a l’últim moment, però confia que els partits independentistes facilitin, almenys, el primer tràmit parlamentari. La posició d’ERC i del PDECat, de materialitzar-se, permetria a Pedro Sánchez avançar en la llei més important, dotaria de certa estabilitat (o almenys d’oxigen) el seu mandat i postergaria una convocatòria electoral precipitada passada la primavera. 

És a dir, si els comptes públics aproven el seu primer examen (el debat de totalitat), es descartaria la tesi de comicis legislatius al març.

La decisió del PDECat de no presentar esmena a la totalitat als comptes públics, avançada per EL PERIÓDICO, dona ales a aquestes expectatives. L’Executiu espera, amb totes les cauteles, que finalment els grups catalans no presentin les seves iniciatives de rebuig frontal als Pressupostos i que no votin a favor de les esmenes a la totalitat del PP i Cs, que se sotmeten a votació en bloc, sense possibilitat d’elegir.

Dijous, aquesta esperança va bategar amb força en els grupets posteriors a l’acte oficial de commemoració del 40è aniversari de la Constitució al Congrés dels Diputats. El president del Govern, en conversa informal, va concretar que la seva intenció és que el Consell de Ministres aprovi els Pressuposts “a mitjans” de gener. Quan el text arribi a les Corts, va recordar, l’abstenció del PDECat en el debat de totalitat, juntament amb el vot d’ERC en contra de les esmenes a la totalitat del PP i Cs, és suficient perquè el projecte segueixi endavant. Amb els Pressupostos vius no es convoquen eleccions, recorden des de la Moncloa. Per tant, la posició no obstruccionista dels independentistes seria un baló d’oxigen vital per a Sánchez, que aconseguiria allunyar una convocatòria electoral imminent amb Vox trucant a la porta.

De moment, tot és una simple esperança. L’Executiu no ha començat a negociar ni amb el PDECat ni amb ERC, admet. ¿Quan trucarà el Govern als independentistes? “Quan parlin només de números”. La resposta és de la titular d’Hisenda, María Jesús Montero, que va dir que els grups catalans es troben “en el bon camí” i que “progressen adequadament”, perquè ja no posen la llibertat dels presos com a condició, però que tot i així no se’n fia, perquè “acostumen a canviar d’opinió”. “Deixaran l’expectació fins a l’últim dia”, va calcular la ministra. 

En el Govern ha arrelat la hipòtesi de patir fins al final i donen per fet que ni ERC ni el PDECat fixaran les seves posicions definitives fins que els Pressupostos arribin a les Corts, a causa de la dificultat d’explicar a les seves bases qualsevol dels dos escenaris: que rebutgen els comptes i perden 2.200 milions per a Catalunya o que permeten que passin el primer tràmit encara amb els seus dirigents a la presó.

Montero va explicar que tenia el text dels comptes públics preparat per aprovar-lo en el Consell de Ministres del 14 de desembre, tot i que serà finalment al gener per desig de Sánchez, i que el projecte s’ha redactat finalment amb el camí de dèficit vell. Per garantir l’augment del salari mínim a 900 euros, no queda cap altre remei que aprovar un reial decret abans que acabi l’any, perquè estigui en vigor l’1 de gener del 2019.

Notícies relacionades

En l’ambient de la celebració també es va respirar l’arribada de Vox a les institucions i les repercussions que tindrà la presència de la ultradreta en el tauler polític.

Sánchez va evitar entrar en el futur de Susana Díaz si no aconsegueix mantenir-se en l’Executiu andalús. A la Moncloa consideren que el més probable és que el PP, Ciutadans i Vox arribin a un pacte per desbancar del poder el PSOE després de 36 anys de govern ininterromput. El president, això sí, es va mostrar convençut que el partit de Santiago Abascal arrossegarà cap a la radicalitat el PP i Ciutadans, que marcarà el pas i el discurs a conservadors i liberals. En aquesta tesi, va explicar que el PSOE tindrà més facilitat d’ocupar la centralitat de l’electorat. Tot i que no va elaborar la seva exposició amb més concrecions, la seva reflexió sembla indicar que els socialistes preveuen ser eficients en el calador de vots del centre i la moderació, enfront de les dretes escorades a la radicalitat.