VAGA DE FAM

Turull, en el seu quart dia de vaga de fam: "Estic com flotant"

L'exconseller recrimina a Espadaler que no l'hagi visitat i li demana que "no vengui valors cristians"

jlr14047

jlr14047 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’exconseller Jordi Turull ha assegurat aquest dimecres que viu la vaga de fam tal com li havien "advertit" i que està "com flotant". 

En una entrevista a l’emissora RAC-1, Turull ha destacat que es troba bé: "Em pensava que seria pitjor. Em pensava que estaria irritable i no ho estic. Estic en una situació que ja m’havien advertit, i estic com flotant".

Turull ha explicat que al centre penitenciari s’està seguint el protocol per a les vagues de fam i que, per exemple, l’han pesat i li han pres la tensió. També ha indicat que ha de ser al menjador durant els àpats i ajudar a recollir perquè ha de fer treballs comunitaris per poder tenir un vis a vis més al mes i dues trucades extres. 

"No ens ho hem pres de broma. Ho estem fent molt seriosament. Aprofito el temps per preparar el judici", ha reivindicat, i ha dit que quan estaven a Estremera ja van pensar a fer una vaga amb Josep Rull, però no s’havien decidit fins ara. 

"Remoure consciències"

Ha destacat que qüestions com el missatge del portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, dient que controlaven el Tribunal Suprem els van ajudar a iniciar la vaga: "Van passant coses, ho anem assumint com a normal i no ho són. I hi ha un risc de caure en la resposta del badall. ¿Què vol dir que controlen el Suprem? És indignant".

En aquest sentit, ha argumentat que la vaga de fam és l’única acció de protesta que poden fer des de la presó i que el seu objectiu és "remoure consciències" perquè el Tribunal Constitucional resolgui els seus recursos  i puguin accedir a la justícia europea.

"Ens consta que en privat fan ostentació de deixar els nostres recursos al calaix. Hi ha una voluntat premeditada de bloquejar. La seva jurisprudència diu que han de ser 30 dies i ells no la segueixen", ha alertat.

Així mateix, ha assegurat tenir moltes ganes que comenci el judici: "En tinc moltes ganes. Com quan vaig declarar davant de Pablo Llarena. Vull deixar moltes coses clares. ¿Vaig estar en un Govern que va organitzar un referèndum? Sí, però està despenalitzat. ¿Vaig votar a favor de la independència de Catalunya? Sí, però ho vaig fer sense violència".

Posició d’ERC en la vaga

Quan se li ha preguntat per què tots els presos que fan vaga són del PDECat i no n’hi ha capd’ERC, Turull ha afirmat que hi va haver un intercanvi d’opinions entre els dirigents empresonats i ha demanat que es respecti a qui la fa i a qui no, "de la mateixa manera que es va respectar a qui se’n va anar a l’exili" i a qui es va quedar.

A més, ha defensat que "és una decisió extrema, en què més que mai intervenen les circumstàncies personals de cada un", i ha posat l’exemple d’Oriol Junqueras, que com que lidera ERC té més activitat, mentre que Turull es pot permetre dejunar, segons ell.

L’absència d’Espadaler 

Així mateix, ha recriminat que l’exconseller i diputat del PSC-Units, Ramon Espadaler, no l’hagi visitat a la presó de Lledoners després d’haver sigut companys polítics durant molts anys a CiU: "No ha vingut a veure’m, que després no vengui valors cristians."

Notícies relacionades

Turull era portaveu de CiU al Parlament, sent de CDC, i Espadaler era el portaveu adjunt, sent d’UDC. "¿Tan gran és el complex que té a sobre que el domina més la política que la humanitat?", ha preguntat, i ha explicat que un exdirigent del PSOE sí que l’ha visitat perquè són amics. 

També ha lamentat que la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, tampoc hagi anat a la presó a veure'l perquè afirma que "la relació era bona" i ha qüestionat els valors que tenen els polítics de Cs.