A LA FACULTAT

Uns encaputxats apallissen un estudiant a Vitòria que defensava la unitat d'Espanya

Partits i representants institucionals condemnen la brutal agressió

1530178144 334222 1530178436 noticia normal

1530178144 334222 1530178436 noticia normal

2
Es llegeix en minuts
Efe

Un estudiant de la Universitat Pública del País Basc (UPV/EHU) al campus de Vitòria va ser agredit violentament divendres passat per un grup d’encaputxats quan sortia d’un acte informatiu d’una plataforma que defensa la unitat d’Espanya (AEDE).

Com a conseqüència de la brutal agressió, el jove estudiant de la Facultat de Lletres va quedar estirat a terra i va haver de ser hospitalitzat en un centre de la capital alabesa.

Fonts de l’Ertzaintza han explicat a Efe que tot i que en principi la investigació se centrava en la recerca de dos presumptes agressors, els testimonis obtinguts fins ara apunten que en la pallissa hi va participar "un grup més gran" de persones.

Acte publicitat a les xarxes

Segons ha explicat un company de la víctima, el jove va ser assaltat per dos d’encaputxats quan sortia d’una reunió informativa sobre l’associació AEDE a l’aulari del campus universitari, acompanyat per dues noies. Aquest acte havia sigut publicitat pels seus promotors prèviament a través de les xarxes socials.

Els dos desconeguts, segons el relat del company, li van preguntar si sortia de l’esmentat acte i quan els va respondre afirmativament van començar a colpejar-lo. Immediatament, s’hi van sumar a l’agressió més encaputxats, al voltant d’unadotzena.

El jove apallissat era un dels promotors d’aquesta associació que va ser creada per "defensar un sentiment de molts alumnes que se senten bascos i espanyols" i per condemnar els homenatges que s’han fet alumnes al campus a membres d’ETA, mentre "l’UPV/EHU mira per a un altre costat", ha explicat el seu company.

Condemna unànime

Aquesta agressió ha sigut condemnada a través de les xarxes socials per diversos partits i institucions i ha merescut el rebuig del coordinador general d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, que ha assegurat que els que defensen la unitat d’Espanya tenen dret a fer-ho sempre que no utilitzin la violència", i ha afegit que "aquesta violència interessa als sectors més reaccionaris de l’Estat".

Des del PP, el seu president Pablo Casado ha denunciat que, tot i que ETA ja no atempti "continua faltant llibertat, i els radicals campen al seu aire" i ha confiat que "aquests energúmens siguin detinguts com més aviat millor i que els caigui tot el pes de la llei".

El diputat general d’Àlaba, Ramiro González (PNB), també ha remarcat que "si aquests fets no caben en la societat" és "especialment preocupant que passin a la universitat". L’alcalde de Vitòria, Gorka Urtaran, també del PNB, ha recolzat la víctima d’aquesta "brutal agressió" i ha defensat que Vitòria és una ciutat "plural i diversa on no hi té cabuda ni la violència ni cap vulneració dels drets humans".

Notícies relacionades

Podem Euskadi ha dit que "no hi ha justificació ni excusa possible" d’un fet que "ens porta al pitjor dels casos del passat" i ha deixat clar que la societat basca "no està tan immunitzada com de vegades es creu contra la violència".

L’Ertzaintza manté la investigació oberta per provar d’identificar i detenir els agressors.

Temes:

Vitòria