Gibraltar culpa la Guàrdia Civil de l'incident a la sortida d'un submarí nuclear

La Royal Navy va llançar bengales d'advertència perquè la patrullera espanyola estava molt a prop

 

  / AP / DANIEL OCHOA DE OLZA

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

En plena negociació del ‘brexit’ sobre com s’implementarà l’acord de separació a la frontera entre Espanya i el Regne Unit per Gibraltar, un nou incident a la badia d’Algesires enterboleix el debat. La Royal Navy (la Marina reial britànica), va disparar una bengala d’advertència contra una llanxa de la Guàrdia Civil aquest dijous, perquè va entendre que les forces de seguretat espanyola s’estaven aproximant molt a les aigües territorials gibraltarenyes durant la sortida d’un submarí nuclear, que feia diversos dies que feia escala al penyal.

El primer ministre de Gibraltar, Fabián Picardo, ha qualificat els fets de “lamentables” pel perill que van suposar, i fins i tot sembla que el Govern del Regne Unit s’està plantejant elevar una queixa formal davant d’Espanya, segons apunta el diari ‘Gibraltar Chronicle’, esmentant fonts del Departament d’Exteriors anglès, la Foreign Office. Els dos estaments consideren que va ser el vaixell espanyol qui va fer incursions en les aigües territorials internacionals que Gibraltar reclama com a pròpiesi va violanr elperímetre de seguretat traçat al voltant del submarí. L’incident “serveix per recordar a tothom la importància de seguir les regles de navegació i reconèixer les respectives jurisdiccions que operen braç a braç a la badia de Gibraltar”, va reiterar Picardo, que va insistir que l’afer ha de ser abordat “en els nivells més alts”.

Fonts de la Guàrdia Civil han confirmat la topada, tot i que sense donar-ne més detalls. En l’edició d’aquest divendres, el ‘Gibraltar Chronicle’ explica que tot va passar la tarda d’aquest dijous, durant la marxa del submarí nuclear britànic ‘HSM Talent’, després d’una parada tècnica de dues setmanes al port gibraltareny, i que les forces de seguretat angleses van realitzar diversos avisos per ràdio abans de llançar la bengala. A través d’un portaveu, el Govern britànic va condemnar la “incursió il·legal”de la patrullera de Servei Marítim de la Guàrdia Civil en aigües britàniques de Gibraltar i va anunciar protestes diplomàtiques formals davant de l’Executiu espanyol.

Notícies relacionades

D’altra banda, des del’Associació Unificada de la Guàrdia Civil (AUGC) a Cadis han defensat l’actuació “correcta” dels agents que anaven en aquell moment a bord de la patrullera per supervisar la sortida del submarí i han reclamat la posada en marxa d’un protocol d’actuació que aclareixi aquest tipus d’incidents.

De la classe Trafalgar, i botat el 1988, l’‘HSM Talent’ ha participat en nombroses operacions al voltant del món, com consta a la web oficial de la Royal Navy‘HSM Talent’. El vaixell, equipat amb míssils Tomahawk, serà donat de baixa el 2021, però ja ha protagonitzat diversos processos de reparació. Fa una dècada, va patir la pèrdua de subministrament d’energia primària i alternatives dels seus reactors nuclears, mentre que el 2014 la seva torre de control i la capa externa van resultar abonyegades després de toca gel quan rastrejava vaixells russos.