PROSELITISME D'EXTREMA DRETA

Vox cultiva vots en plataformes de les forces de seguretat i de l'Exèrcit

Un exescorta de la família va contactar el partit amb l'associació policial Jusapol

L'exassessor de Defensa Rafael Bardají cuida relacions amb comandaments militars

vox-j-ortega-smith-con-jusapol-pioln

vox-j-ortega-smith-con-jusapol-pioln

4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

En els diversos comicis del 2019, Vox portarà llistes amb visible presència d’exmilitars i exagents de cossos policials, confirmen fonts no oficials del partit. Des d’abans de les eleccions andaluses, la formació negocia la col·laboració de membres del Cos Nacional de Policia amb les seves llistes de Còrdova, Gijón, Móstoles (Madrid) i La Línea de la Concepción (Cadis), segons fonts policials.

Aquestes negociacions seran en part fruit del proselitisme que fa un any que la formació d’extrema dreta fa en diverses plataformes de funcionaris de les Forces de Seguretat de l’Estat, un col·lectiu que ronda el mig milió de professionals i que, amb les seves famílies, suposa un filó de més de dos milions de vots.

D’aquest calador, el policial és el que més atreu el partit de Santiago Abascal, pel seu protagonisme contra el procés i la seva posterior campanya per l’equiparació salarial amb les policies autonòmiques. En rivalitat amb Ciutadans,fa mesos que Vox s’associa a les convocatòries de la plataforma radical de policies i guàrdies Jusapol, que encapçala el policia Natan Espinosa.

Posar-se la samarreta

L’associació, coneguda pels seus escarnis i manifestacions antisistema, es deixa estimar. Dos dels seus membres destacats, l’exsindicalista Alfredo Perdiguero i el youtuber Jandro Lion, policies en actiu, no oculten la seva vinculació amb Vox o amb causes acompanyades pel partit. El segon alterna en la xarxa xerrades sobre assumptes policials amb altres més del gust del votant d’ultradreta, com la “veritable” història del Valle de los Caídos.

Aquesta vinculació succeeix el recolzament logístic en xarxes socials que Podem va donar a Jusapol als seus començaments i el seguiment que de les seves reivindicacions, sempre irredemptes, ha fet durant aquest any Ciutadans.

Una mostra va poder veure’s el 5 de maig a la Puerta del Sol de Madrid. A una concentració de Jusapol va acudir el PP, representat per Xavier García Albiol, i Ciutadans, pel seu portaveu d’Interior, Miguel Gutiérrez, però cap d’ells va aconseguir a l’estrada el protagonisme de Javier Ortega Smith, secretari general de Vox, que vestia una samarreta amb lemes, al pit, de l’Operació Copèrnic de la Policia l’1-O (“Por España me atrevo”) i amb un Piolín a l’esquena.

La relació del partit amb Jusapol també passa per detalls biogràfics exclusius. L’exdirigent de la plataforma Carlos Morales, que ha participat en actes de Vox, va estar destinat com a policia a Euskadi en els 90 i va treballar en missions de contravigilància intentant impedir que ETA atemptés contra el pare de Santiago Abascal, president del partit.

ortega smith-con-jusapol / periodico

De 60 manifestacions organitzades per Jusapol, Vox ha enviat dirigents a totes. Al seu torn, en el míting de Vox a Vistalegre del 7 d’octubre, Jusapol va tenir obert un lloc de venda de xapes, banderes i samarretes.

Exèrcit

Aprofitant l’abandonament en què els tenen altres partits, Vox ha abraçat també la causa dels militars d’escala bàsica que als 45 anys passen a ser reservistes a l’atur. Els afectats s’han organitzat a la plataforma ‘45sindespidos’ per denunciar el que per a Defensa són retirs, i per a ells, un ERO encobert que el 2018 ha afectat ja 1.800 soldats.

Durant la campanya de les andaluses, mitjancers de Podem van prometre ajuda a la plataforma, però arribaven tard: Vox ha recollit en els seus actes i ha mogut en les seves xarxes socials les reclamacions del cap d’Infanteria Jenner López, president de la plataforma. A mitjans d’octubre, Defensa va obrir expedient al cap López per pujar a l’estrada i adreçar-se al públic en un míting de Vox, a Madrid, el 10 de març.

La vicepresidenta segona de Vox, Mazaly Aguilar, és el nexe amb la plataforma, amb la supervisió de Víctor Sánchez del Real, el coordinador de la campanya a Andalusia. La primera va arribar tard per edat a allistar-se com a soldat professional. El segon va ser candidat de Vox a l’alcaldia de Las Rozas (Madrid) i és professor de comunicació i propietari d’una agència de màrqueting, Elocuent, que té una web en què ell mateix s’ofereix com "el millor orador per al teu esdeveniment o empresa".

Abans de dedicar-se a aquest negoci, Sánchez del Real va fer la mili a Infanteria de Marina. Aquest aspecte castrense és marca de la casa en un partit amb quadros procedents de les Forces Armades, que en els seu actes, al tancament, el públic ha de posar-se dret per escoltar l’himne nacional.

Dos dels 12 diputats que la formació asseurà al Parlament d’Andalusia han vestit uniforme. El de l’Exèrcit de l’Aire, Luz Belinda Rodríguez; el de la Guàrdia Civil, Benito Morillo Alejo. El seu secretari general, Javier Ortega, va passar quatre anys de joventut en el Grup d’Operacions Especials, els boines verds de l’Exèrcit.

Expert en Defensa

Notícies relacionades

El 26 de maig, una representació de Vox va acudir a Logronyo per la celebració, a la capital de La Rioja, de la desfilada del Dia de les Forces Armades. Ortega Smith va difondre un vídeo de salutació, amb un tot terreny UR de l’Exèrcit com a fons. Durant la campanya andalusa, l’exguàrdia civil Morillo ha col·locat com a caràtula dels seus vídeos de propaganda els escuts de la Guàrdia Civil, l’Exèrcit, la Policia, els antiavalots d’aquest cos i d’altres policies, inclosos els Mossos d’Esquadra.

Però per dirigir-se al comandament, el partit té com a millor ambaixador l’exassessor de Federico Trillo en el Ministeri de Defensa, Rafael Bardají, que va ser un dels caps de la Fundació FAES d’Aznar i que ha firmat amb freqüència com a articulista en publicacions militars per presidir el Grup d’Estudis Estratègics GEES. El març passat, en un acte de presentació de la nova executiva de Vox, Bardají, que ara és vocal de Vox, va qualificar l’esdeveniment de “la Covadonga 2.0 de la reconquesta d’Espanya”.