Expresident de l'ANC

Jordi Sànchez, sobre la vaga de fam: "No ens hem tornat bojos"

El diputat de JxCat defensa que és una decisió presa "lliurement" i demana no "coaccionar ningú"

zentauroepp44007151 television   documental  20 s  sobre la mobilitzaci  davant 180629095353

zentauroepp44007151 television documental 20 s sobre la mobilitzaci davant 180629095353

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El president del grup parlamentari de JxCat, Jordi Sànchez, pres a Lledoners, ha assegurat en una entrevista per escrit a RAC-1 que la vaga de fam és un “acte de denúncia”. "Davant d’una situació d’injustícia, hem decidit plantar-nos dràsticament", ha afirmat Sànchez sobre la mesura que van anunciar dissabte amb l’exconseller Jordi Turull.

Sànchez ha donat a entendre que no arribarà als límits, per exemple, de Bobby Sands, el nord-irlandès que va ser membre de l’IRA Provisional i que va morir el 1981 després de 66 dies en vaga de fam: "No vull ser el Bobby Sands català". 

"Faré la vaga fins que consideri que l’he de fer. No m’he posat ni un mínim ni un màxim. He de veure com em trobo. I no afegiré res més, perquè vull treure dramatisme a aquest fet. El risc de fer pornografia és molt alt", ha assenyalat. 

Sense coaccions

"No és un acte d’irresponsabilitat, no ens hem tornat bojos, no ens immolarem. Seguiré aquest protocol, per fer-la bé [la vaga] no s’ha d’improvisar", afegeix en un fragment que ha avançat a primera hora la cadena abans de desgranar la resta al llarg del matí.

Segons RAC-1, el diputat de JxCat defensa que és una decisió que han pres "lliurement" i demana no "coaccionar ningú". En aquest sentit, afirma que no vol que se’ls consideri "herois" per haver pres aquesta decisió. "Ni que s’acusi de falta de valentia els que no en fan. Estem tots junts i anem tots a l’una", insisteix.

Campanya de descrèdit

El president del grup parlamentari també pronostica algunes de les reaccions que es produiran a partir d’ara. "En primer lloc, pels que intentaran fer una campanya de descrèdit. Diran que soc un suïcida, m’acusaran de fer xantatge. Tot això ja està previst. És la reacció que hi ha quan un pres polític fa una vaga de fam", diu Sànchez a RAC-1.

L’expresident de l’ANC insisteix en els motius per prendre la decisió, tal com van apuntar el cap de setmana, i acusa així el Constitucional de parar "deliberadament" els seus recursos d’empara, la qual cosa els "impedeix acudir al Tribunal Europeu de Drets Humans ".

Notícies relacionades

En aquest sentit, Sànchez es desmarca d’accions com ara pintar el domicili del jutge Pablo Llarena. "No m’agrada en absolut que es pinti la casa de Llarena de groc, ni la de Llarena ni la de ningú", diu.

Demana, en aquest sentit, "combatre amb la paraula i, si és necessari, també al carrer" perquè els immobles particulars no són "un símbol". "Ho entendria al Tribunal Suprem", conclou Sànchez.