ELECCIONS ANDALUSES

El PP comença l''operació emblanquiment' de Vox

Els conservadors consideren que el partit d'Abascal "no té res a veure" amb la ultradreta europea

Casado nega al PSOE lliçons "de què és la radicalitat" quan es recolza en Podem, "el més radical de la democràcia"

zentauroepp46125913 madrid 03 12 2018  pol tica   juan manuel moreno y pablo cas181203134526

zentauroepp46125913 madrid 03 12 2018 pol tica juan manuel moreno y pablo cas181203134526 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El PP ha començat l’‘operació emblanquiment’ de Vox. Els de Pablo Casado estan decidits a pactar amb els 12 diputats que la ultradreta va guanyar en les eleccions andaluses perquè Juanma Moreno pugui ser president de la Junta. Amb l’objectiu d’aplanar el camí cap aquest acord, que també necessitaria els 21 escons de Cs, els populars estan intentant allunyar qualsevol imatge de Vox que pugui recordar la dels radicals d’altres països. Fonts de la direcció de Génova neguen que el nou partit sigui equiparable aAlternativa per a Alemanya (AfD), entorn del qual la cancellera Angela Merkel ha traçat un cordó sanitari per no pactar-hi i fer-los el buit. L’estratègia oposada a la del PP. Casado, segons fonts del seu equip, mai s’ha plantejat deixar al marge el partit de Santiago Abascal (exdirigent del PP basc i “amic”) perquèVox “no té res a veure” amb AfD. “Aquesta formació alemanya contemporitza amb elnazisme”, apunten en un intent de remarcar diferències.

El successor de MarianoRajoyno creu que Vox vulgui derogar la llei de violència de gènere i assenyala que només vol “anar contra lesdenúncies falses”que posen algunes dones, expliquen a Génova. No obstant, Abascal va tornar aquest dilluns a reclamar l'anul·lació d'aquesta norma "ideologitzada", una iniciativa recollida en el programa electoral. La cúpula del PP tampoc hi veu un problema en el fet que els ultres demanin construir unmur a Ceuta i Melilla, perquè en aquests moments “ja hi ha una tanca amb concertines”, i remarquen que Vox “no contemporitza amb el ‘brexit’”, com sí que ho fan els ultradretans de l’UKIP al Regne Unit.

A aquesta operació de suavitzar la imatge dels triomfadors de les andaluses, també s’hi va afegir Moreno al recordar en diverses entrevistes que Vox és el partit deJosé Antonio Ortega Lara, el funcionari segrestat per ETA durant 532 dies. 

Casado, que va reunir aquest dilluns a Madrid al seu comitè executiu, va rebutjar que el PSOE li digui "què és la radicalitat", perquè Pedro Sánchez es recolza "en el partit més radical de la democràcia espanyola", amb referència a Podem. El líder del PP es va negar que l’esquerra defineixi Vox “com a partit perillós” quan Podem“ha defensat la història criminal etarra”, parla d’Arnaldo Otegi “com a home de pau” i “defensa la dictadura de [Nicolás] Maduro [president de Veneçuela]”.

Trucades a Abascal i Rivera

El president dels populars va conversar ahir a la nit amb Abascal i amb Albert Rivera (Cs), per iniciar els contactes cap a la investidura de Moreno. Segons Casado, amb Vox pot trobar punts d’acord en impostos, el suport de les forces de seguretat i la defensa de la unitat nacional. “Ara, la supressió de les autonomies és una cosa per la qual el PP no passarà”, va afegir.

Notícies relacionades

El líder conservador va comparèixer davant de la premsa amb Moreno i tots dos van animar Rivera a permetre que el PP presideixi la Junta al ser el més votat del bloc de dretes amb 26 escons. Segons Moreno, els andalusos "no perdonarien aquest exercici de tacticisme", amb referència a la possibilitat que Cs vulgui tancar un acord amb el PSOE i Endavant Andalusia.

El resultat de les andaluses, encara que hagi suposat la pèrdua de set escons i més de 300.000 vots per als populars, ha suposat un revulsiu a Gènova. "Estem com una moto", va exclamar Casado abans d'anunciar que aprofitarà l'impuls i nomenar aquesta mateixa setmana alguns candidats a les eleccions municipals i autonòmiques que estan pendents. Entre ells hi ha els dos de Madrid i l’alcaldable de Barcelona, tot i que no va voler concretar si aquests noms s’inclouran en aquest primer cicle de nomenaments o si hauran d’esperar que arribi el mes de gener.