ACTE D'HOMENATGE ALS 40 ANYS DE LA CARTA MAGNA

Felipe González creu que el procés hauria costat més de mil morts als anys 30

L'expresident i Miquel Roca reivindiquen l'esperit pactista que va crear la Constitució

L'exlíder socialista es pregunta "quant de reacció de nacionalisme espanyol" a l'independentisme hi ha en l'eclosió de Vox

zentauroepp46129043 graf1094  barcelona  03 12 2018   el expresidente del gobier181203201949

zentauroepp46129043 graf1094 barcelona 03 12 2018 el expresidente del gobier181203201949 / Enric Fontcuberta

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Felipe González i Miquel Roca saben molt bé el que és compartir Parlament amb la ultradreta. Van conviure al Congrés durant tres anys amb Blas Piñar, l'únic diputat obertament feixista des de la restauració de la democràcia a Espanya fins a l'entrada aquest diumenge de 12 diputats de Vox en el Parlament andalús. La tornada de l'extrema dreta al tauler polític ha planat sobre l'acte organitzat a Barcelona per la delegació del Govern a Catalunya per commemorar els 40 anys de la Constitució, amb un col·loqui entre González i Roca, amb Mònica Terribas com a moderadora. Un col·loqui en el qual l'expresident ha sentenciat que si els fets del 6 i 7 de setembre en el Parlament haurien passat els anys 30 "ens haurien costat mil morts". 

Després de valorar que "si algú trenca el perímetre constitucional per aquí pot legitimar que d'altres el trenquin per l'altre costat", González s'ha preguntat "quant de reacció de nacionalisme espanyol" l independentisme hi ha en l'eclosió de Vox. L'expresident ha lamentat que s'hagi "perdut el diàleg i amb la crispació alimentem monstres que crèiem superats i reapareixen en la convivència entre nosaltres". En lloc de "preocupar-se tant" per aquesta irrupció de la ultradreta ha reivindicat autocrítica per entendre els errors comesos per obrir espai per a aquests populismes. "Quan les societats envelleixen perden horitzó visual i són pastura dels que alimenten temors", ha assenyalat evocant les solucions fàcils a problemes difícils que ofereixen Bolsonaro o Trump.

Defensa del diàleg

Pacte i diàleg han sigut dos dels conceptes que més han reivindicat tant l'exlíder socialista com l'exsecretari general de CDC. Com ha destacat en la presentació la delegada del Govern, Teresa Cunillera, el millor homenatge a la Constitució és "dialogar sobre ella, la seva vigència i el seu futur". Roca, ponent de la Constitució, s'ha mostrat orgullós de la Carta Magna que va contribuir a crear. I ha enaltit que "ni un problema actual té la causa en el text constitucional". "Sens dubte el problema ha sigut més polític que d'una altra naturalesa", ha coincidit l'expresident que considera que encara que la "Constitució no són les taules de la llei" és "el menys dolent que ens ha passat des del 1812 fins avui com a marc de convivència".

Notícies relacionades

Mentre que González aposta més per la reforma constitucional Roca és més reticent. Però l'exlíder socialista ha deixat clar que s'oposarà sempre a qualsevol reforma que obri la porta a la inclusió del dret d'autodeterminació. "El que vulgui que ho plantegi però jo hi votaré en contra. Jo faré campanya en contra perquè no vull posar el germen de l'autodestrucció a la Constitució", ha comentat abans d'assenyalar que cap majoria en el Parlament no pot prendre decisions com les del 6 i 7 de setembre perquè "apel·lar a la democràcia contra les regles establertes per la mateixa democràcia no és democràtic". Després de coincidir que la sentència del TC contra l'Estatut del 2010 va ser el germen del problema català, tots dos han reconegut que no hi ha una solució fàcil que en qualsevol cas consideren que passaria per una unitat més gran i diàleg intern a Catalunya. 

Tots dos han lamentat que la classe política actual no tingui el mateix esperit dialogant que ells tenien. Mentre que González ha lamentat que "els que no van tenir necessitat de trinxeres estiguin creant trinxeres per desqualificar l'altre", Roca ha criticat també que "els que hem conegut el feixisme no ens agrada que vagin donant carnets de feixista els que no l'han conegut".