CONSELL DE MINISTRES

El Govern limita l'aforament de parlamentaris i ministres en l'exercici dels seus càrrecs

La vicepresidenta Carmen Calvo anuncia que no hi haurà llista de delictes exclosos de l'aforament, i per això els casos corrupció continuaran emparats pel fur especial

zentauroepp46085554 consejo ministros181130134320

zentauroepp46085554 consejo ministros181130134320

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Consell de Ministres ha aprovat un avantprojecte de llei de reforma constitucional per limitar l’aforament dels parlamentaris i els membres del Govern als delictes comesos durant l’exercici de les seves funcions públiques. Així ho ha anunciat la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

Calvo també ha avançat que no hi haurà llista de delictes exclosos de l’aforament, i per això els delictes de corrupció continuaran emparats pel fur especial sempre que siguin comesos en l’exercici dels seus càrrecs. "No hi ha una sola Constitució que tingui un llistat de delictes de corrupció", ha argumentat la vicepresidenta.

"Tots els aforaments dels polítics quedaran reduïts a l’estricte exercici dels seus càrrecs, cosa que constitueix una decisió extraordinària que ens farà assemblar-nos a la resta de països europeus, com França o Itàlia", ha assegurat la vicepresidenta abans de fixar en "un any" el termini per culminar aquesta reforma de la Constitució i les modificacions legislatives que siguin necessàries.

Calvo va advertir que tot i que aquesta reforma és "quantitativament petita" perquè afecta només dos articles de la Constitució (73 i 102), "des del punt de vista polític és molt important". "Volem que l’aforament se circumscrigui a les funcions del càrrec, en comptes d’estendre’s a la persona com passa ara," va necessitar.

Aforaments autonòmics

Notícies relacionades

Quant a la possibilitat que aquesta reforma s’estengui també als parlamentaris i membres dels Executius de les comunitats autònomes, Calvo va enviar el següent missatge: "Nosaltres hem de respectar a les autonomies i no podem dir el que han de fer els seus Parlaments, però és evident que el Govern amb aquesta decisió situa el llistó de l’ètica molt alt, i això segur que farà un efecte de revisió i harmonització constitucional".

Calvo es va mostrar respectuosa amb la hipòtesi que algun grup parlamentari, com el d’Units Podem, sol·liciti la convocatòria d’un referèndum per ratificar la reforma. "Quan ho demanin ja ho veurem, però nosaltres no posarem cap prevenció perquè volem que aquesta reforma es faci perquè Espanya s’assembli a la resta d’Europa", va concloure.